België vangt bot inzake schadeclaims over Sabena

Het Zwitserse Hooggerechtshof heeft twee Belgische claims inzake het faillissement van de luchtvaartmaatschappij Sabena verworpen. Sabena werd in november 2001 failliet verklaard en was toen een dochter van Swissair.

De Belgische federale overheid en twee van haar maatschappijen hadden de Zwitsers om een vergoeding van bijna 750 miljoen Zwitserse frank (721 miljoen euro) gevraagd. Die waren ook aandeelhouder van Sabena en vroegen om erkend te worden als schuldeisers van SAirlines en SAirGroep, de twee holdings boven het vroegere Swissair, dat toen ook aandeelhouder was van Sabena.

Die eis was al een paar keer verworpen door rechtbanken in Zwitserland, maar was wel deels aanvaard door het hof van beroep in Brussel. Nu heeft het Zwitserse federale hof in Lausanne dus beslist dat die vraag niet erkend kan worden in Zwitserland.

Ook een andere eis van de curatoren van Sabena is afgewezen. Die wilden een hogere vergoeding dan ze eerder toegewezen hadden gekregen, maar het Zwitserse hof heeft daar nu ook een streep onder getrokken.

Sabena werd in november 2001 failliet verklaard. Het was toen een dochter van Swissair dat kort nadien eveneens over de kop ging. Beide bedrijven kampten toen met de luchtvaartcrisis na de terreuraanslagen van 9/11.

Sabena maakte een geslaagde doorstart als Brussels Airlines en Swissair als SWISS. Beide bedrijven zijn nu in handen van hoofdaandeelhouder, de Duitse groep Lufthansa.