Berlusconi veroordeeld tot drie jaar cel in corruptiezaak

In Napels heeft de rechtbank van eerste aanleg Silvio Berlusconi veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. De Italiaanse oud-premier krijgt die straf voor het omkopen van een politicus.

Alwéér is Berlusconi schuldig bevonden en veroordeeld in een rechtszaak. Deze keer heeft de rechter hem drie jaar cel gegeven omdat hij negen jaar geleden senator Sergio De Gregorio heeft omgekocht.

Bij de parlementsverkiezingen van 2006 haalde een heterogene linkse coalitie onder leiding van premier Romano Prodi een nipte meerderheid in het parlement. Enkele maanden later liep De Gregorio evenwel over naar het kamp van Berlusconi waardoor de basis van coalitie van Prodi nog smaller werd. In 2008 viel de regering.

Het parket opende hierop een onderzoek naar omkoping. Berlusconi zou De Gregorio liefst drie miljoen euro hebben betaald om naar zijn partij over te lopen. De Gregorio heeft dit later zelf bevestigd tegenover rechters en in de media.

De rechter in Napels achtte de feiten bewezen en heeft de oud-premier tot drie jaar cel veroordeeld. De kans dat hij ook echt naar de cel moet, is verwaarloosbaar. Berlusconi kan immers nog in beroep gaan. Een definitieve uitspraak kan hierdoor nog even op zich laten wachten. Tegen die tijd is de zaak sowieso verjaard.