Cactusfestival Brugge mikt op 30.000 bezoekers dit weekend

Komende vrijdag wordt het startschot gegeven van de 34e editie van het Cactusfestival in het Minnewaterpark in Brugge. De organisatie mikt op een opkomst van 25.000 tot 30.000 bezoekers. "De voorverkoop ligt alvast in lijn met vorig jaar", zegt organisator Patrick Keersebilck.
Lies BorgersI
(Archieffoto)

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de opbouw van het terrein. Door het mooie zomerse weer waren er geen grote problemen en ligt de opbouw zelfs voor op schema. 

Geen grote vernieuwingen dit jaar, al zet het driedaagse festival dit jaar nog sterker in op kunst, de grootste vernieuwing van vorig jaar. "Vorig jaar hebben we een samenwerking opgezet met het collectief FERM die verschillende rustpunten inplande vorig jaar. Dit jaar diepen we dat uit en gaan we de zithuisjes decoreren", zegt Keersebilck. "En ook Georges Cuvelier, een wereldvermaard bamboekunstenaar, gaat hier aan de slag. We hopen op een meerjarig engagement."

Muziek

Het belangrijkste blijft uiteraard de muziek. "Het is steeds moeilijker als organisatie. De prijzen stijgen, niet enkel voor de hoofdacts. Bovendien zijn er maar zestig zomerdagen, dus de markt van vraag en aanbod speelt enorm. Daarnaast zijn er in de Verenigde Staten ook steeds meer festivals, dus veel bands blijven op het thuisfront. En ook onze grote broers, zoals Werchter en Pukkelpop, spelen ons parten. Zij hebben vaak exclusiviteitscontracten."

Toch is de organisatie heel tevreden met de programmatie. "Het is weer een mix tussen Belgisch en internationaal, tussen jong geweld en gevestigde waarden. Daar ligt ook onze opdracht als gesubsidieerd cultuurhuis", besluit de organisator. Het festival strikte onder meer Grace Jones, die de openingsdag afsluit, John Hiatt, The Kooks en Anna Calvi. dEUS is op de slotdag headliner.