Chinese beurscrash zet zich door

In China blijven de aandelenmarkten in vrije val. Ondanks maatregelen die de Chinese overheid al heeft aangekondigd om de duikvaart tegen te houden, zet de dalende trend zich voort. De beurs van Sjanghai ging vandaag bij de opening zo'n 7 procent lager, die van Shenzen verloor bijna 5 procent. De krach begon drie weken geleden en staat grotendeels los van de Griekse crisis. Het is een stevige correctie op de overhitting van de afgelopen jaren.

Tijdens alweer een rode beursdag verzekerde de centrale bank van China opnieuw dat ze het nodige zal doen om het koersverlies te stoppen. Zo zouden Chinese verzekeringsmaatschappijen tot 10 procent van hun middelen in aandelen mogen beleggen, tegen 5 procent voordien. Uit voorzorg werd intussen de aandelenhandel van bijna de helft van de beursgenoteerde bedrijven, zowat 1.300 van de 2.800, geschrapt.

Sinds midden vorige maand verloren de Chinese aandelenmarkten al bijna een derde van hun waarde. Heel wat particuliere beleggers kochten aandelen met geleend geld, wat leidde tot een explosie van de beurskoersen. Maar nu de verliezen zich opstapelen, ontstaat er paniek en trekt men zich massaal terug.

De Griekenland-crisis speelt bij de crash dus een minder grote rol, enkel een beetje op de beurs van Hongkong. Ook de impact op de westerse economie blijft beperkt.