Eerste vredesgesprek tussen taliban en Afghanistan is "doorbraak"

Het eerste officiële vredesgesprek tussen Afghanistan en de taliban is geëindigd met de afspraak om na de ramadan verder te onderhandelen. Buurland Pakistan, dat de strijdende partijen om de tafel bracht, noemt het eerste overleg “een grote doorbraak” in het vredesproces.

Afghaanse diplomaten en een delegatie van de taliban zijn gisteren voor het eerst in 13 jaar samengekomen om te onderhandelen over vrede. Officieel, want in de luwte zijn er de afgelopen tijd wel al meer gesprekken geweest om de kou uit de lucht te halen. Waarover er precies in Pakistan is gesproken, is niet duidelijk. Wel is bekend dat het gebeurde in het bijzijn van Afghaanse, Amerikaanse en Chinese diplomaten.

Na afloop van het gesprek maakten de onderhandelaars bekend dat ze na de ramadan verder zullen praten, waarschijnlijk op 15 en 16 augustus. En dat is op zich een positief signaal. “We geloven dat er goeie en sterke wil is in het vredesproces en er zullen goede resultaten volgen”, luidde het achteraf in een verklaring.

Beide partijen zouden aan de onderhandelingstafel blijk hebben gegeven om vrede te stichten in Afghanistan. Daarom sprak premier Nawaz Sharif van Pakistan zelfs over “een grote doorbraak”. Maar in hoeverre dat het geval is, valt nog te bezien.

Vertrouwen opbouwen

Op het terrein is er alvast weinig te merken, want dagelijks vallen er nog doden bij gevechten en aanslagen. De islamistische taliban werden in 2001 van de macht verdreven door Westerse troepen. Sinds die zich hebben teruggetrokken, is het geweld in Afghanistan weer opgelaaid. Maar de afgelopen maanden zijn er in alle luwte dus aftastende vredesgesprekken opgestart, met het eerste gesprek van gisteren als voorlopige hoogtepunt.

De komende tijd zal geprobeerd worden om geleidelijk het vertrouwen tussen de onderhandelaars op te bouwen. Het is wel de vraag met welk gezag de taliban-onderhandelaars onderhandelen, want binnen de taliban is het onduidelijk wie het precies voor het zeggen heeft. Daardoor is het dus onduidelijk of eventuele afspraken in de toekomst wel nagevolgd zullen worden.