Ex-toplui Nationale Bank pleiten voor taxshift van minstens 10 miljard

Als het van de voormalige toplui van de Nationale Bank afhangt, moet de regering Michel dringend werk maken van een taxshift van minstens 10 miljard euro, waarbij ook wordt gekeken naar de grote vermogens. Dat blijkt uit een interview met Fons Verplaetse, Luc Coene en Norbert De Batselier in het weekblad Knack.

Knack bracht de drie vroegere toplui van de Nationale Bank samen om over de gezondheid van de Belgische economie na de crisis te praten. Verplaetse, Coene en De Batselier toonden zich erg eensgezind over een taxshift: de regering Michel moet een shift van minstens 10 miljard euro mogelijk maken.

"Tien miljard is een minimum, anders is het niet meer dan wat gerommel in de marge", zegt De Batselier. "De taxshift is voor mij de grootste uitdaging van de regering Michel. Als het over zo'n groot bedrag gaat, zal de overheid moeten kijken naar de btw, naar de lasten op vervuiling én naar de vermogens", zegt Coene (zie foto).

Verplaetse gaat akkoord, maar waarschuwt voor de gevolgen van een btw-verhoging voor de consumptie. De Baetselier ziet vooral een hogere btw op luxeproducten zitten. Hij vindt vooral dat inkomens uit vermogen redelijker moeten worden belast dan vandaag het geval is, "al moeten we ons daar niet rijk mee rekenen".

"Loonsubsidies herbekijken"

Ook opvallend is het pleidooi van Fons Verplaetse om de loonsubsidies onder de loep te nemen. "Vorig jaar kregen ondernemingen 12,1 miljard euro subsidies. De helft daarvan zijn loonsubsidies, bijvoorbeeld voor nachtwerk, maar die worden niet verrekend in de cijfers over de loonkosten die altijd gepubliceerd worden. In werkelijkheid liggen de loonkosten dus lager."

Verplaetse (zie foto) stelt vast dat de subsidies ongeveer even groot zijn als de belastingen die de bedrijven betalen. "In geen enkel ander land zie je dat. De hele subsidiepolitiek moet toch eens ter discussie gesteld worden. Het wordt de hoogste tijd dat alle ondernemingen hun deel van de belastingen betalen." Verplaetse vindt ook nog dat de gunstmaatregelen voor kapitaal moeten teruggedraaid worden.