Festival M-idzomer herdenkt dit jaar Billie Holiday

Festival M-idzomer in Leuven herdenkt dit jaar Billie Holiday. Dat doet het met films, lezingen en muziek van de Amerikaanse jazzzangeres, die honderd jaar geleden werd geboren in Philadelphia. Het gaat om een gezamenlijk project van Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Brusselse concertzaal AB, en Annelies Moons van Radio 1.
AP1958

Het M-café wordt 4 dagen lang het Billie Holiday Café, waar de bezoeker met beelden van Holiday, jazz vibes, een Q&A met muzikale gasten en een dj-set ondergedompeld wordt in de sfeer van de bars waar ze in de jaren 30, 40 en 50 optrad.

In de antichambre van M worden documentaires vertoond waarin Billie Holiday een rol speelde, zoals "New Orleans" (1947), "Lady Day" (1990), "Billie Holiday" (2011) en "Being Billie" (2015). Voorts brengt Kurt Overberg met lezingen, screenings en muziek een eerbetoon aan de jazzzangeres.

Oververberg en Moons trokken eerder dit jaar naar New York om er in het voetspoor van Billie Holiday te treden. Deze roadtrip resulteerde in de vierdelige reeks "Billie Holiday in New York" op Radio 1.

M-idzomer vindt dit jaar plaats van 30 juli tot en met 2 augustus in museum M. Op de affiche staan onder meer Daan, Avishai Cohen Trio, Admiral Freebee en Arsenal Dance! Dance! Dance! .