Geheime Belgische operatie redt 244 Syrische christenen

De voorbije 2 maanden heeft ons land een uitzonderlijke reddingsactie uitgevoerd in de Syrische stad Aleppo. Bij die geheime operatie zijn 244 Syrische christenen naar Libanon gevoerd, daarna hebben ze een opvangplaats gekregen in België.

Aleppo is de derde christelijke stad van de Arabische wereld. Maar sinds de zomer van 2012 leefden de zowat 160.000 christenen daar in de hel. De christelijke delen van de stad liggen pal in de frontlinie tussen het regeringsleger en islamitische rebellen. Vandaag leven in Aleppo nog 50.000 christenen.

Een groep van 25 Belgen stapte naar de overheid om hen te helpen. Zo’n 70 christelijke gezinnen werden uitgekozen. Initiatiefnemer, kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens (foto rechts): “De hoofdlijn was dat we ons gericht hebben op gezinnen met kinderen die schoolgaand zijn. Deze mensen willen in de eerste plaats terug naar hun land. Daarin willen we helpen door het talent, dat er in de eerste plaats bij hun kinderen is, aan te moedigen.”

De gezinnen werd niet geselecteerd alleen omdat ze christelijk zijn. Staatssecretaris voor Asiel- en Migratie Theo Francken (N-VA): “We hebben 5.500 Syrische mensen erkend sinds het begin van het conflict. En daar zijn heel wat moslims bij. We maken geen keuze tussen religies. Maar dit is de meest kwetsbare groep.”

De 70 gezinnen moesten zelf tot aan de Libanese grens geraken. Daarna werden ze begeleid door de Belgische ambassade in Beiroet. De laatste groep is vorig weekend aangekomen in België.

Meest gelezen