Griekse banken blijven nog tot maandag dicht

In Griekenland blijven de banken tot en met komende maandag gesloten. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt. Ook de kapitaalcontrole blijft tot dan van kracht.

Sinds begin vorige week zijn de Griekse banken gesloten. Met die maatregel willen de autoriteiten vermijden dat mensen massaal en in één keer al hun spaartegoeden van hun rekening halen, een zogenoemde "run on the bank".

Ook de hoeveelheid cash die Grieken aan geldautomaten kunnen afhalen, is sindsdien aan banden gelegd. Per dag kunnen ze nog zestig euro afhalen. Sommige automaten spuien bovendien enkel nog briefjes van vijftig euro, wat de daglimiet de facto verder verlaagt.

Het Griekse ministerie van Financiën laat weten dat de banken nog tot en met komende vrijdag gesloten blijven. Ook de limiet van zestig euro cash per dag blijft minstens tot dan gehandhaafd. Nog volgens het ministerie zal later vandaag een decreet worden gepubliceerd over deze vorm van kapitaalcontrole.

Het is al de tweede keer dat deze maatregelen worden verlengd. Maandag, daags na het beruchte Griekse referendum over de Europese besparingsmaatregelen, waren ze al eens verlengd tot en met vandaag.