Griekse crisis geeft toerisme flinke knauw

Het aantal lastminute-reservaties voor Griekenland is met dertig procent gedaald sinds de aankondiging van het referendum over het Europese besparingsplan. Dat meldt de vertegenwoordiger van de Griekse confederatie van het toerisme (SETE), Alexander Lamnidis.

Sinds de aankondiging van het referendum door premier Alexis Tsipras in de nacht van 26 op 27 juni is het aantal lastminute-reservaties met ongeveer dertig procent gedaald, aldus Lamnidis. De lastminute-reservaties zijn goed voor twintig procent van het totale aantal reservaties, voegt hij eraan toe.

"Indien men binnen een week een akkoord vindt, zal alles blijven draaien. Als dat niet gebeurt en de situatie blijft nog twee of drie weken voortduren, dan denken we dat er problemen zullen zijn, vooral in verband met de bevoorrading van voedsel", meent hij.

"Cash geld, dat is er niet"

"Sommige hotels willen voedselvoorraden inslaan en de leveranciers, die uiteraard onder druk staan omdat ze niet weten wat de toekomst brengt, vragen om cash betaald te worden, maar cash geld, dat is er niet."

Op de Griekse eilanden, waar momenteel heel veel toeristen zitten, "zijn op sommige plaatsen problemen met cash geld, met de bankautomaten" en men is er ongerust over de voedselvoorraden en over wat er binnen twee of drie weken zal gebeuren.

Het toerisme is naar schatting goed voor 15 tot 20 procent van het Griekse bbp. In 2014 bezocht een recordaantal van 24 miljoen toeristen het land, wat Griekenland 13,5 miljard euro opleverde.