IMF pleit voor schuldverlichting Athene

Volgens Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Muntfonds, is een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden nodig om het land er weer bovenop te helpen. Lagarde gaat daarmee in tegen de standpunten van veel Europese landen.

Lagarde deed haar uitspraken tijdens een conferentie in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Opvallend is ook dat ze sprak over "belangrijke ontwikkelingen" in de Griekse crisis, maar er niet bij zei wat die dan wel zijn.

Voor Lagarde moet het herstel van Griekenland steunen op twee pijlers: enerzijds de door de EU, de ECB en het IMF gevraagde structurele hervormingen, gekoppeld aan een nieuw hulpplan en anderzijds een verlichting van de schuldenlast tot een dragelijk niveau. 

De Europese partners willen echter niet horen van een kwijtschelding, enkel van een spreiding van de schulden in tijd tegen een lagere intrestvoet. Bovendien willen ze dat de Griekse regering nu eindelijk de hervormingen doorvoert waar de EU al vijf maanden lang om vraagt.

Op 30 juni kon Griekenland een schuld van 1,6 miljard euro niet betalen aan het IMF. Toch blijft het IMF volgens Lagarde bereid om Griekenland te helpen, maar volgens de huisregels kan dat enkel als de achterstallige schuld betaald is.

Naar minder Griekse banken, hulpplan of niet?

Intussen blijken de Griekse banken steeds meer de achilleshiel van het land te worden. Die zijn nu al anderhalve week gesloten en er zijn kapitaalbeperkingen opgelegd om te vermijden dat die banken financieel onderuit zouden gaan.

Die banken overleven enkel door de "emergency liquidity assistance" (ELA) van de Europese Centrale Bank (ECB). Die centrale bank weigert om de noodsteun voor de Griekse banken te verhogen, maar wil die voorlopig ook niet afsnijden.

Zelfs met meer hulp, dreigen een aantal van de Griekse banken te moeten sluiten of te fuseren met anderen, denken veel analisten. Er zijn er nu vier grote: de Nationale Bank van Griekenland (niet de centrale bank), Eurobank, Piraeus Bank en Alpha Bank. Enkel die laatste kreeg bij de laatste stress test van de ECB vorig jaar een voldoende. 

Sinds het aan de macht komen van de ultralinkse Syriza van premier Alexis Tsipras begin dit jaar, is de situatie van die banken erg verslechterd; enerzijds omdat klanten er veel geld weghalen en anderzijds omdat ze opgescheept zitten met erg veel riskante staatsobligaties uit hun land. 

Een oplossing zou zijn om enkele banken te sluiten of te dwingen te fuseren, waardoor er nog twee of drie grote zouden overblijven. De klanten zouden dan wel niets verliezen, maar het zou wel banen kosten en dat zijn maatregelen waar de regering-Tsipras voor huivert. De voorbije jaren is een gelijkaardige "opkuis" van de banken al gebeurd in Spanje en Cyprus.

AP2012