Italiaanse politie neemt voor 1,6 miljard in beslag bij maffiafamilie op leeftijd

De Italiaanse overheid heeft bij een ondernemersfamilie goederen in beslag genomen ter waarde van meer dan 1,6 miljard euro. De bewuste familie wordt ervan verdacht kapitaal te hebben verworven via de maffia. Dat heeft de antimaffiadirectie (Direzione Investigativa Antimafia, DIA) in de Siciliaanse hoofdstad Palermo gemeld.
Beeld van de politieactie op een bedrijventerrein van de familie

De operatie, die werd gevoerd in opdracht van het gerecht in Palermo, is gericht tegen een familie van "bekende ondernemers, afkomstig uit de provincie Palermo.  Ze behoren tot de maffiafamilie van Marineo, gelinkt aan de clan van Corleone", aldus DIA in een persbericht. Het gaat om een van de grootste inbeslagnames ooit, aldus de directie nog.

Het kapitaal is afkomstig van bedrijven, roerende en onroerende goederen en bankrekeningen van Carmelo Virga (66 jaar), zijn broers Vincenzo (78) en Francesco (71) en zijn zussen Anna (76) en Rosa (68).

"Complexe onderzoeken hebben aangetoond hoe de Virgas de steun van de Cosa Nostra gebruikten bij de vergunningen voor werken en openbare aanbestedingen in de bouwsector", klinkt het bij DIA. "Leden van de maffiafamilie van Marinea, gelinkt aan de clan van Corleone, zijn er namelijk in geslaagd om hun "bedrijvengroep" te ontwikkelen en zich te laten gelden in de sector, onder meer door de zogenaamde "Siino"-methode te gebruiken, die erin bestaat ondernemerskartels te organiseren om vergunningen voor openbare aanbestedingen toe te kennen."

Volgens televisiezender RaiNews waren de broers en zussen allemaal landarbeiders of arbeiders in de jaren tachtig van de vorige eeuw, alvorens miljonairs te worden.