Lakenhalle van Dendermonde geeft vloer uit 14e eeuw prijs

In de voormalige Lakenhalle van Dendermonde hebben archeologen bij opgravingen delen van de authentieke vloer uit de 14e eeuw ontdekt. "Deze vondst is onverwacht en uniek", zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V) die zelf historicus is.

De Lakenhalle van Dendermonde is gebouwd tussen 1337 en 1350. In de loop der eeuwen onderging het bouwwerk talloze verbouwingen en renovaties. Vandaag vormt het samen met het stadhuis één complex. "In de 19e eeuw zijn de gebouwen uitvoerig gerenoveerd", vertelt burgemeester Buyse aan deredactie.be. "Men wou de gebouwen middeleeuwser dan de middeleeuwen maken en voegde langs de buitenkant onder meer trapgevels toe. Vandaag lijken ze hierdoor één groot gebouw, maar eigenlijk gaat het om aparte constructies."

"Momenteel renoveren we het stadhuis en de Lakenhalle. Hiervoor hebben we vooraf studies laten uitvoeren naar de authenticiteit van de onderdelen van de gebouwen. Daaruit bleek dat delen van de Lakenhalle nog origineel 14e-eeuws waren. Dat was een verrassing, want het hele complex is in 1914 afgebrand bij het begin van WO I."

"In de Lakenhalle is in de 19e eeuw een conciërgewoning ingericht. Bij deze renovatie hebben we in een eerste fase alle 19e-eeuwse elementen verwijderd om zo bij de originele 14e-eeuwse muren uit te komen. In een tweede fase zijn we ook de vloer beginnen uitgraven. Laag na laag zijn we in de tijd teruggekeerd tot we plots op de stenen uit de 14e eeuw zijn gebotst."

Ieper en Poperinge

"Het gaat om een vloer van kalkzandstenen kasseien die op bepaalde plaatsen nog volkomen intact is. Op andere plaatsen is die dan weer vernield, onder meer omdat men in de 16e eeuw een nieuw gewelf in de Lakenhalle heeft geplaatst en hiervoor dwars door de vloer heeft gegraven om funderingen voor steunpilaren aan te leggen."

"We hadden nooit gedacht dat we stenen zouden aantreffen omdat dit type gebouwen doorgaans een vloer van aangestampte aarde had. De archeologen die deze opgravingen hebben gedaan, deden dit eerder ook in de Lakenhallen van Ieper en Poperinge. Daar hebben ze geen stenen teruggevonden, wat erop wijst dat deze vondst in Dendermonde uniek is."

Glasplaat

"De opgravingen vinden plaats onder toezicht van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. De archeologen willen nu op sommige plaatsen nog dieper graven om te achterhalen wat zich op de plek van de Lakenhalle bevond vóór die werd gebouwd."

"De discussie over wat met de vloer moet gebeuren, loopt nog. In de Lakenhalle komt een bezoekerscentrum met een nieuwe vloer. Mogelijk verdwijnen de kasseien onder die vloer tot archeologen in de verre toekomst ze weer blootleggen. Een andere optie is om de vloer met een glasplaat te bedekken zodat de stenen zichtbaar blijven."

"Net omdat deze vondst zo uniek is, willen we alle inwoners van Dendermonde de kans geven een kijkje te komen nemen. Wegens het bouwverlof liggen de werkzaamheden de komende weken stil. Dit geeft ons de gelegenheid de Lakenhalle op donderdag en op zondag voor het grote publiek open te stellen."