Microsoft schrapt nog eens 7.800 banen

De Amerikaanse IT-gigant Microsoft gaat nog eens 7.800 banen schrappen wereldwijd. Dat zal vooral gebeuren bij de telecomafdeling. Het gaat dus vooral om banen bij de vorig jaar overgenomen mobiele afdeling van Nokia.
AP2008

In april vorig jaar betaalde Microsoft 7,3 miljard dollar voor de mobiele telecomafdeling van de Finse groep Nokia. Microsoft wou die kwakkelende afdeling nieuw leven in blazen en gebruiken voor het eigen besturingssysteem Microsoft Windows iPhone.

Dat moest een grote concurrent worden voor de iPhone van concurrent Apple en het Android-systeem van Google en Microsoft zette zo hard in op smartphones en tablets.

Dat is echter niet helemaal gelukt en er waren altijd al twijfels over die Nokia-strategie van Microsoft. Vandaag kondigt de nieuwe CEO Satya Nadella aan dat er 7.800 banen geschrapt zullen worden, de meesten bij de mobiele afdeling, lees Nokia. Vorig jaar had Microsoft al eens 18.000 banen geschrapt.

Bovendien wil de IT-reus de volledige kost voor de overname van de Nokia-telefoons afschrijven in het vierde kwartaal. Het past wel in de nieuwe strategie van de nieuwe topman. Zijn voorganger Steve Ballmer had de Nokia-deal nog gerealiseerd. Nadella wil nu vooral opnieuw de nadruk leggen op software en Windows, de "core business" van Microsoft, al levert dan nu minder op dan eerder. 

Nokia zelf -het Finse concern dan- werd niet overgenomen. Het heeft zichzelf nog maar eens uitgevonden door de overname van Alcatel-Lucent, de Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur.