Tsipras in Europees Parlement: bewogen debat

De Griekse premier Alexis Tsipras neemt in het Europees Parlement in Straatsburg deel aan een plenair debat over de toekomst van Griekenland. Ook voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn aanwezig.

De toekomst van Griekenland, dat is waarover het gaat in Straatsburg. Bij het binnenkomen van de Griekse premier Tsipras, iets voor 10 uur, was er applaus te horen maar ook boe-geroep.

“Het is een moeilijk moment voor Europa”, zei voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. “Twee weken, op 22 juni, was er een top om de onderhandelingen met Griekenland opnieuw vlot te trekken. En om zeker te zijn dat de Europese leiders op dezelfde lijn zitten. We dachten dan dat een overeenkomst haalbaar was. Vandaag is het een race tegen de klok om het vertrouwen terug te winnen.”

Griekenland heeft tot donderdagnacht de tijd om zijn schuldeisers hervormingen voor te stellen. Pas dan kan er opnieuw onderhandeld worden over financiële hulp. Daarna moet tegen zondag een akkoord gevonden worden. Er komt dan een nieuwe top met de staatshoofden en regeringsleiders van al de 28 landen van de Europese Unie.

Volg LIVE de toespraak van Tsipras in het Europees Parlement