Tsipras wil vers geld in plaats van bezuinigingen

De Griekse premier Tsipras maakte in het Europese parlement geen enkel statement dat zijn schuldeisers tevreden zal stellen. De Europese bezuinigingspolitiek omschrijft hij als "a road to nowhere", een weg naar nergens. Hij wil integendeel vers geld en heeft een verzoek daaromtrent ingediend bij Europa.

De linkerzijde - en met hen zelfs rechtse politici als Marine Le Pen of UKIP-boegbeeld Nigel Farage - ontvingen Tsipras in het Europees Parlement als een held. 

Maar zelf nam Tsipras duidelijk het adagio ter harte dat al op de nota's van zijn minister van Financiën te lezen was. No triumphalism. Bijwijlen sprak hij zelfs verzoenende taal. "Onze voorstellen om onze verplichtingen te financieren en de schuldherschikking zullen niet op de schouders van de Europese burgers terechtkomen."

Komt schuldeisers niet tegemoet

Tsipras haalde ook zwaar uit naar het cliëntelisme in zijn eigen land, en de cultuur van belastingontwijking die onder de vorige regeringen ontstond. "Ik ben niet één van diegenen", zei hij, "die denken dat de buitenlanders de schuld van al onze ellende zijn."

Maar tegelijkertijd zei Tsipras ook weinig dat de kredietverleners - en met name de Europese Unie - écht tegemoetkwam. Integendeel.

Hij blijft hameren op schuldherschikking en spreekt over een investeringsprogramma voor Griekenland. Bij het ESM - het Europees Stabiliteitsmechanisme - diende hij een aanvraag in voor een derde hulpprogramma, "dat het aangezicht van Griekenland zal veranderen". 

Tegelijkertijd deed hij op geen enkel moment een besparingsvoorstel. Wel integendeel, de politiek van de Europese Unie om te besparen omschreef hij als een road to nowhere. Een weg naar nergens. "Bezuinigingen hebben de Griekse economie in een vicieuze cirkel gebracht."

Het is weinig waarschijnlijk dat dit goed valt in Berlijn en andere Europese hoofdsteden. Zo hebben honderd parlementsleden uit de CDU-CSU-fractie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel al een brief ondertekend dat ze geen nieuw hulpprogramma zullen goedkeuren.

Tsipras beklemtoonde wel dat hij met zijn land een integraal onderdeel van Europa en de eurozone wil blijven. "Als ik Griekenland uit de eurozone had willen loodsen, had ik dat zondagavond na bij het referendum, ook zo verklaard. En niet dat we nu een mandaat hebben om een beter akkoord te onderhandelen. Ik heb geen verborgen plan."

"Vertrouwen terugwinnen"

Voor Tsipras sprak ook de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk (foto) het Europees Parlement toe: “Het is een moeilijk moment voor Europa. Het is een race tegen de klok om het vertrouwen terug te winnen." Het ziet er alvast niet naar uit dat de zitting van vandaag in die opdracht zal slagen.

Ben Gurr - The Times