Verhofstadt: "Tsipras, toon dat u een echte leider bent en geen valse profeet"

Guy Verhofstadt heeft in het Europees Parlement gefulmineerd tegen de Griekse premier Alexis Tsipras. De leider van de Europese liberalen eist een concreet en geloofwaardig hervormingspakket en pas dan kan er gesproken worden over een schuldverlichting voor Griekenland. "De voorbije jaren slaapwandelden we naar een grexit, nu zijn we er zelfs naartoe aan het rennen. Ik ben boos", luidde de waarschuwing.

Het was de eerste keer in de hele Griekse schuldendiscussie dat Tsipras naar het Europees Parlement kwam. Meteen nam Verhofstadt de Griekse premier daarover ironisch op de korrel. "Ik ben blij dat u nu hier bent. In het begin weigerde u te komen. Zo'n grote democraat als meneer Tsipras die bang is van een discussie in het parlement, dat kon toch niet waar zijn." Een duidelijke verwijzing naar het Griekse referendum van afgelopen zondag waarmee Tsipras de kaart van de democratie wilde spelen.

Met één ding uit Tsipras' retoriek was de oud-premier van België het eens: de Grieken zelf hebben al enorme inspanningen gedaan. "Het probleem zit echter niet bij hen, maar bij de Griekse politieke klasse, die zelf niet genoeg inspanningen doet."

Niets minder dan een rechtstreekse aanval tegenover de Griekse regering onder leiding van Tsipras is dat. "U praat over hervormingen, maar we zien nooit concrete voorstellen. Ik ben daar kwaad over, want het zijn niet u en wij die de rekening zullen betalen. Het zijn de gewone Grieken", riep Verhofstadt de Griekse premier met veel gesticulaties toe.

Verhofdstadt wil snel een vijfpuntenplan

Concreet wil de fractievoorzitter van de Europese liberalen binnen de komende 48 uur een concreet hervormingsplan op tafel zien met vijf grote punten.

  • Een einde aan het cliëntelisme. "U, meneer Tsipras, moet daarover wetgeving op tafel leggen en uw eigen cliëntelisme afzweren. Enkele weken geleden werden nog 13 directeurs benoemd binnen het Griekse ministerie van Onderwijs en 12 van hen waren leden van Syriza (de partij van Tsipras, nvdr.) Dát is de realiteit."
  • De publieke sector moet afgeslankt worden. "Ik weet dat dat moeilijk ligt voor een linkse partij, maar 800.000 ambtenaren... dat kan niet werken."
  • De publieke banken moeten geprivatiseerd worden.
  • De markten en gesloten beroepen moeten geopend worden, zeker voor de jonge mensen.
  • Een einde aan de voorrechten van rederijen, de orthodoxe kerk en de politieke partijen. "Ook Syriza krijgt elke dag geld van de Griekse staatsbanken."

"U hebt een keuze, meneer Tsipras"

Pas als Tsipras met zo'n plan naar de kredietverstrekkers stapt, zal Europa zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen wat betreft een schuldherschikking voor Griekenland, liet Verhofstadt verstaan.

En dus heeft de Griekse premier volgens Guy Verhofstadt de keuze: "Hoe wilt u herinnerd worden: als een electoraal accident die zijn volk armer heeft gemaakt of als een echte revolutionaire hervormer. Tachtig procent van uw volk wil in Europa blijven. Toon dat u een echte leider bent en geen valse profeet."

De flamboyante speech van Verhofdstadt tegenover de Griekse premier werd op luid applaus onthaald in het Europees Parlement, Tsipras zelf keek - niet verrassend - bedenkelijk toe.