Vladimir Poetin verdedigt traditionele gezin met "heterovlag"

Verenigd Rusland, de partij van de Russische president Vladimir Poetin, heeft een "heterovlag" voorgesteld als eerbetoon aan het traditionele gezin. "Dit is ons antwoord op het homohuwelijk", zegt de topman van de partijafdeling in Moskou.

De vlag is vanavond officieel voorgesteld tijdens een bijeenkomst in Moskou naar aanleiding van de Dag van het Gezin, Liefde en Trouw die elk jaar op 8 juli in Rusland wordt gevierd. Op een blauw veld staan op de vlag een vrouw en een man afgebeeld die samen drie kinderen bij de hand houden. #EenEchtGezin luidt de bijhorende hashtag.

"Dit is ons antwoord op het homohuwelijk dat spot met het concept van het gezin", zegt Andrei Lisovenko. Hij is de leider van de lokale afdeling van Verenigd Rusland in Moskou. "We moeten waakzaam zijn voor homokoorts en we moeten de traditionele waarden in ons land verdedigen."

Het contrast met de Amerikaanse autoriteiten kan niet groter zijn. Toen eind vorige maand het homohuwelijk in de hele VS legaal werd, reageerde president Barack Obama euforisch en liet hij het Witte Huis in de kleuren van de regenboogvlag oplichten.

Homoseksualiteit is an sich niet verboden in Rusland. Een wet uit 2013 verbiedt wel het "promoten" van "niet-traditionele" seksuele relaties bij minderjarigen.

Origineel is het ontwerp alvast niet. Critici merken op dat de vlag opvallende gelijkenissen vertoont met die van La Manif Pour Tous, de beweging die in Frankrijk tegen het homohuwelijk is gekant.