Zware uitslaande loodsbrand in Willebroek

Op een bedrijventerrein langs de A12 in Willebroek is een loods van een autohandelaar volledig uitgebrand. De nabijgelegen bedrijven zijn wel gevrijwaard. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Door de zware rookontwikkeling vraagt de lokale politie de mensen in Boom, Puurs en Willebroek om ramen en deuren gesloten te houden.

Het vuur ontstond omstreeks 10.30 uur. De brand woedde vrij hevig in een loods van een takeldienst, waar oude autowrakken en vrachtwagens waren opgeslagen.

De brand is intussen weer onder controle, maar verschillende brandweerkorpsen blussen wel nog na. Er is veel materiële schade, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf is zo goed als volledig in vlammen opgegaan. De omliggende bedrijven op het terrein konden gevrijwaard worden, aldus burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

"Enkele omliggende bedrijven zijn voor de zekerheid wel geëvacueerd", zegt Bevers. "In De Schorre in Boom zijn ook de opbouwwerkzaamheden van Tomorrowland tijdelijk stilgelegd."

In en rond de bedrijfsloods zijn verschillende voertuigen eveneens uitgebrand. Daarbij ontploften ook enkele gasflessen en brandstoftanken, zonder veel erg. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Giftige rook?

Vlak bij de Rupeltunnel en in de omgeving van de A12 was lange tijd een dikke rookpluim te zien. De brandweer heeft gewaarschuwd voor mogelijke giftige dampen. Enkele bedrijven in de buurt werden daarom uit voorzorg geëvacueerd.

De lokale politie heeft inwoners van Boom, Puurs en Willebroek gevraagd om de ramen en deuren voorlopig dicht te houden. De lokale politie raadt het verkeer in de buurt aan om hun ramen dicht te houden en de airco- en verluchting uit te schakelen zolang de rookpluim te zien is.

Het verkeer op de A12 ondervond door de felle rookontwikkeling ook een tijdlang hinder en werd aangeraden om via de E19 te rijden. Van de vrijgekomen rook zijn stalen genomen die zullen worden geanalyseerd. Volgens burgemeester Bevers is het weinig waarschijnlijk dat de rook effectief giftig is.