220 brandweerkazernes brengen een ode

In zijn "bericht aan de bevolking" deed acteur Wim Opbrouck een oproep om het historische moment van de 30.000e Last Post samen te beleven vanuit brandweerkazernes overal ter wereld en op die manier een "Ode aan de Ode" te brengen als eerbetoon aan de dagelijkse ceremonie en de Ieperse brandweerlui die - sinds 1928 - dagelijks de Last Post blazen.

De oproep van Wim Opbrouck is intussen massaal en met veel enthousiasme beantwoord. Wereldwijd hebben niet minder dan 220 brandweerkazernes en andere lokale organisaties het initiatief genomen om hun respect aan de Last Post te tonen.

Niet alleen in België, maar onder meer ook in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Ierland en zelfs op de Filipijnen zijn ondertussen initiatieven genomen en ceremonies georganiseerd die het eerbetoon van de Last Post verder uitbreiden.

Op www.30000lastpost.be kunt u alvast het resultaat van een aantal acties bekijken. Zo lezen kinderen uit Zillebeke fragmenten uit de briefwisseling tussen een Duitse soldaat en zijn familie in het vaderland.

In de Duitse stad Seelbach voert de plaatselijke brandweer een eigen versie van de Last Post uit, met begeleiding van slagwerk en zelfs een heuse alpenhoorn. Leerlingen van de Westland School in Sittingbourne, Groot-Brittannië, dragen samen een gedicht voor als herinnering aan de duizenden soldaten die naar de oorlog vertrokken.

Nog meer initiatieven vindt u op www.facebook.com/30000LP waar binnen- en buitenlandse deelnemers hun plannen –en het resultaat ervan– bekendmaken.

Meest gelezen