22 doden bij etnisch geweld in Algerije

In de Algerijnse Sahara zijn er de voorbije dagen zeker 22 doden gevallen bij geweld tussen Arabieren en Berbers, in hun taal ook Amazigh genoemd. De spanningen zijn er al langer, maar zijn des te erger nu er in buurlanden zoals Tunesië en Libië terroristen actief zijn.

De rellen braken maandag uit in Ghardaia en andere versterkte steden in de M'zab, een streek in het noorden van de Algerijnse Sahara. Huizen en winkels werden geplunderd en in brand gestoken.

Het gaat om geweld tussen Arabieren en de lokale bevolking, de Amazigh of Berbers. Lokale stamhoofden proberen nu te bemiddelen tussen de gemeenschappen.

In Ghardaia en andere ommuurde steden in de M'zab wonen vooral Berbers die behoren tot de ibadieten. Dat is de derde stroming in de islam naast soennieten en sjiieten. Naast de Sahara zijn er ook veel ibadieten in Oman, in het zuidoosten van het Arabische Schiereiland, en in het eiland Zanzibar in Oost-Afrika.

De uitbarsting in Ghardaia is erg vervelend voor de Algerijnse overheid, zeker nu buurlanden als Libië en Tunesië getroffen zijn door terreur en ander geweld.

De versterkte steden rond Ghardaia zijn door de Unesco, de VN-cultuurorganisatie, uitgeroepen tot werelderfgoed.