"Door juiste route te kiezen, kan je in Frankrijk veel tol besparen"

Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat 55 procent van de Belgen vorige zomer met de auto op vakantie ging. 57 procent van hen reed toen door Frankrijk. Daar moet je tol betalen, maar toch laat 1 op de 10 automobilisten zich verrassen. Door de juiste route te kiezen kan je nochtans veel geld besparen.

In Frankrijk is de exploitatie van de snelwegen in handen van verschillende bedrijven. Vandaar dat je op bepaalde trajecten geen tol moet betalen en dat de tol op bepaalde trajecten duurder is dan op andere. De gemiddelde tolprijs in Frankrijk is 9 eurocent per kilometer.

Je kan flink wat geld besparen door je route goed te plannen. Er zijn grote stukken autoroute waar je niet voor hoeft te betalen. Zo betaal je op de A31 van Luxemburg naar Nancy geen tol. Bovendien is tanken in Luxemburg een stuk goedkoper, waardoor je niet alleen bespaart op tolkosten, maar ook op brandstof.

VAB berekende de tol- en brandstofkosten voor de belangrijkste routes naar de Côte d'Azur, vertrekkende vanuit Antwerpen. Wie via Luxemburg rijdt, bespaart meer dan 33 euro op de hele reis!

Belgen geflitst

Wie van of naar het zuiden van Frankrijk gaat met de wagen, komt ook een groot deel van de meest actieve flitspalen van Frankrijk tegen. Vooral wie naar de Côte d'Azur en de Provence trekt, moet goed opletten onderweg en dit vooral op de A31 tussen Luxemburg en Dijon. Dat is het stuk waar de meeste Belgen geflitst worden.