"Incidenten tussen meerderheidspartijen slaan ons met verstomming"

Minister-president Geert Bourgeois moet dringend orde op zaken stellen in de Vlaamse regering. Dat zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska na het incident met Open VLD-minister Annemie Turtelboom gisteren in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.

Dinsdagavond moest minister Turtelboom spitsroeden lopen in het Vlaams Parlement. Ze werd gevorderd door het parlement om tekst en uitleg te komen geven over de manier en het tijdstip waarop zij door federaal minister van Begroting Johan Van Overtveldt (N-VA) dinsdag op de hoogte is gebracht van de nieuwe cijfers van de fiscale inkomsten van de gewesten.

De oppositiepartijen namen geen genoegen met de uitleg van Turtelboom. Daarom wil Groen-fractieleider Björn Rzoska dat minister-president Geert Bourgeois dringend orde brengt in de Vlaamse regering. "Hij moet garanderen dat Begrotingsminister Turtelboom heel precies en transparant met de begroting omspringt. Van de minister die dagelijks met het belastinggeld omgaat, verwachten we goed bestuur en uitmuntende nauwkeurigheid", zegt de Groen-fractieleider.

Het incident-Turtelboom is volgens Rzoska ook een bewijs van de diepere malaise binnen de regering. "De slechte score van Schauvliege, de rel over de poldergraslanden, de braaksel-tweet van de minister-president: in korte tijd sloeg een hele reeks incidenten tussen de N-VA, Open VLD en CD&V de waarnemers met verstomming", aldus Rzoska.

Volgens Rzoska moet Bourgeois dringend de teugels in handen nemen. "Het is de verantwoordelijkheid van de minister-president. Hij moet de regeringsploeg doen stoppen met kibbelen zodat die eindelijk hard werkt. De Vlamingen hebben daar recht op".