"Nog geen 16? Helaas geen bier tijdens de festivals!"

De Belgische Brouwers lanceren een campagne om jongeren erop te wijzen dat als ze nog geen 16 jaar zijn, ze geen bier krijgen op festivals. De campagne, die de naam "Respect16" kreeg, moet ook een hulpmiddel zijn voor het barpersoneel "zodat zij hopelijk minder geconfronteerd worden met vraag naar bier door min 16-jarigen", zeggen de brouwers in een mededeling.
Nicolas Maeterlinck

Heel wat muziekfanaten, onder hen ongetwijfeld ook min-16-jarigen, zullen de volgende weken afzakken naar de zomerfestivals om er te genieten van de muziek. "Iedereen weet dat jongeren willen experimenteren en hun grenzen aftasten, soms onder druk van hun omgeving. Het drinken van bier maakt hier vaak deel van uit. Het lichaam en de hersenen van min 16-jarigen groeien echter nog volop dus moeten we zowel de jongeren zelf als hun omgeving daarop attent maken", zeggen de Belgische Brouwers.

Voor organisatoren is bier op het festivalterrein belangrijk. Zij worden meer dan eens geconfronteerd met min 16-jarigen die bier willen kopen. Serge Platel, directeur van de Federatie van Muziekfestivals (FMiV): "Met Respect16 nemen wij, als festivalorganisatoren, samen met de Belgische Brouwers, onze verantwoordelijkheid op want ook wij hebben er geen baat bij dat jongeren bier of alcohol drinken op onze festivals."