"Syrië, de grootste humanitaire crisis van onze tijd"

De crisis in Syrië heeft al meer dan 4 miljoen mensen het land uitgejaagd. Daarnaast zijn in eigen land nog eens 7,6 miljoen Syriërs op de vlucht. "De grootste humanitaire crisis van onze tijd", zegt UNHCR, het VN-vluchtelingenagentschap.

In de laatste tien maanden is het aantal Syriërs dat hun land ontvlucht is, gestegen met 1 miljoen tot 4.013.000. Daarnaast zijn 7,6 miljoen Syriërs hun huizen ontvlucht, maar bevinden zij zich wel nog op Syrisch grondgebied. De ontstellende cijfers komen van het VN-vluchtelingenagentschap, dat de alarmbel luidt.

"Dit is het grootste aantal vluchtelingen van één enkel conflict in deze generatie. Het is een bevolking die de steun van de wereld nodig heeft, maar in plaats daarvan in erbarmelijke omstandigheden leeft en dieper in armoede verzinkt", zei UNHCR-hoofd Antonio Guterres.

Het VN-agentschap zegt dat donorlanden niet genoeg doen om de belangrijkste landen in de omgeving van Syrië, die de meeste vluchtelingen opvangen, bij te staan. De budgetten, arbeidsmarkten en publieke diensten in die landen kunnen de instroom van Syrische vluchtelingen niet aan. Een steeds groter aantal Syriërs in de regio moeten bedelen, hun kinderen aan het werk zetten of uithuwelijken om te overleven. Door gebrekkige fondsen kijken ze aan tegen minder voedselhulp, aldus nog UNHCR.

"Verslechterende omstandigheden drijven grotere aantallen naar Europa en verder, maar de overgrote meerderheid blijft in de regio", aldus nog Guterres. Turkije ving al 1,8 miljoen Syriërs op, Libanon 1,2 miljoen, Jordanië 630.000, Irak 250.000 en Egypte 130.000. In andere Noord-Afrikaanse landen gaat het om 24.000 Syriërs.

Het cijfer van 4 miljoen dat UNHCR vrijgaf, neemt de 270.000 Syriërs die asiel aangevraagd hebben in Europese landen, niet in rekening.