"Wil Griekse regering wel alles doen om in eurozone te blijven?"

In de Kamer heeft Charles Michel openlijk de vraag gesteld of de Griekse regering wel een oplossing wil voor de problemen die het land teisteren. "Ze heeft de voorbije maanden wel veel gecommuniceerd, maar niets beslist."

Vanavond is het uur U voor de Griekse regering: dan moeten de voorstellen om het land te hervormen op de Europese tafel belanden. In afwachting daarvan ging premier Michel in de Kamer in op de Griekse actualiteit. 

Hij stelde zich in niet eens bedekte termen de vraag of de Griekse premier Tsipras en zijn radicaal-linkse Syriza wel een oplossing willen. "Wil de Griekse regering wel alles doen om in de eurozone te blijven? Ik weet dat het Griekse volk dat wil, net als de Belgische regering. Het antwoord krijgen we zondag (als er een top van de staats- en regeringsleiders is gepland in Brussel, nvdr).

Charles Michel klonk niet noodzakelijk optimistisch. "Er is de voorbije maanden enorm veel gecommuniceerd door de Griekse regering, maar erg weinig beslist. Bijvoorbeeld als over de strijd tegen de fraude gaat, of de militaire uitgaven van Griekenland. "

"Gewone Griek is slachtoffer"

Ondertussen kreeg Michel de wind van voren in de Kamer over de aanpak van de Griekse crisis. Dirk Van der Maelen stelde er, in navolging van zijn partijvoorzitter John Crombez eerder vandaag, dat de onderhandelaars te veel de belangen van het kapitaal dienen. 

Ze zouden ze onder druk van internationale consultancybedrijven een taks op postbusbedrijven tegenhouden, terwijl zowel de EU, het IMF als de Europese Centrale Bank wél op een hogere vennootschapsbealsting voor bonafide Griekse bedrijven aansturen.

Crombez: "De waarheid is dat de trojka de belastingen op grote multinationals wil verhinderen en de belastingen op lokale bedrijven verhogen. En wie is er dan het grootste slachtoffer? De gewone Grieken."

Jasper Jacobs