AC/DC-drummer Phil Rudd veroordeeld tot 8 maanden huisarrest

AC/DC-drummer Phil Rudd is veroordeeld tot 8 maanden huisarrest door de rechter in Nieuw-Zeeland. Hij hoeft dus niet naar de cel. Rudd krijgt de straf wegens drugsbezit en doodsbedreigingen aan het adres van een ex-medewerker.

Rudd bedreigde in september vorig jaar een vroegere medewerker aan de telefoon met de dood, omdat die een evenement voor de lancering van zijn soloalbum "Head job" slecht georganiseerd zou hebben. Bij zijn arrestatie werden in zijn woning metamfetamine en cannabis aangetroffen.

De 61-jarige muzikant ontkende eerst, maar pleitte in april dan toch schuldig. Hij riskeerde maximaal zeven jaar cel, maar komt ervan af met acht maanden huisarrest in zijn villa in Tauranga aan de kust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het openbaar ministerie had 18 maanden geëist.

Aanvankelijk was de drummer ook beschuldigd van poging tot het inhuren van een huurmoordenaar, maar bij gebrek aan bewijs besloot het parket die aanklacht te laten vallen.

Drugsprobleem

Als Rudd de voorwaarden niet strikt naleeft, vliegt hij toch achter de tralies, waarschuwde de rechter. Dat betekent dat hij niet betrapt mag worden met drugs of alcohol en een programma moet volgen om zijn verslavingsproblemen aan te pakken. "Ik meen dat u dringend hulp nodig hebt met uw drugsprobleem en de beste manier daarvoor is volgens mij deze straf die ik u nu gegeven heb", aldus de rechter.

Rockband AC/DC is momenteel op wereldtournee. Eerder deze week bracht die hen naar Dessel. Later dit jaar trekt de groep ook naar Nieuw-Zeeland. Rudd had eerder al laten verstaan dat hij opnieuw wil meespelen, maar een woordvoerder van AC/DC beklemtoont dat er geen plannen zijn om de huidige drummer Chris Slade te vervangen.

Rudd gaat wellicht in beroep tegen de veroordeling, zo heeft zijn advocaat aangekondigd.