Al bijna 60.000 boetes aan werkzaamheden in Wetteren op E40

Bij de werkzaamheden op de E40 in Wetteren zijn in twee weken tijd bijna 60.000 bestuurders betrapt op te snel rijden. Zij krijgen de komende dagen een boete in de bus. Vooral buiten de spits worden veel auto's geflitst.

Tijdens de werkzaamheden is de snelheid tussen Wetteren en Erpe-Mere in beide richtingen beperkt tot 70 kilometer per uur. De trajectcontrole richting kust is daar op dat stuk van de E40 ook op ingesteld. Maar de automobilisten lijken die snelheidsbeperking massaal aan hun laars te lappen.

Op een gewone dag worden zo'n 500 wagens betrapt op overdreven snelheid, nu zijn dat er dagelijks meer dan 4.000. Tijdens de hittegolf werd het systeem dan nog eens uitgeschakeld, omdat het oververhit raakte.

Al die boetes gaan deze week de deur uit. Ruw geschat moeten die de overheid zo'n 4,5 miljoen euro opleveren. Van 50 euro voor wie een beetje te snel reed tot 100 euro voor anderen. Enkele bestuurders haalden maar liefst 140 kilometer per uur.

Ter vergelijking: de totale kostprijs van de werken is 5,5 miljoen euro. Dat betekent dat de overheid de investering al bijna terugverdiend heeft, tenminste mocht het boetegeld naar de Vlaamse overheid terugvloeien.