Athene heeft hervormingsplannen verstuurd naar eurogroep

Iets voor 22 uur vanavond heeft de Griekse regering haar plan voor hervormingen en besparingen verstuurd naar de eurogroep. De experts van de eurolanden, de ECB en het IMF zijn meteen aan de slag gegaan om die voorstellen te onderzoeken. Van hun advies kan de beslissing afhangen over nieuwe noodhulp en een vermijden van een Grieks bankroet en een "grexit".

Tegen middernacht moest de Griekse regering haar voorstellen doorsturen naar Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep. Die zou de plannen dan meteen doormailen naar de eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Muntfonds (IMF).

De experten van die instellingen kunnen nu meteen aan de slag om de Griekse voorstellen te bestuderen. Tegen zaterdag moeten ze dan adviezen formuleren voor de ministers van Financiën van de eurogroep die om 13 uur bijeenkomen. 

De volgende dagen worden beschouwd als de laatste kans om een rampzalig bankroet en mogelijke grexit voor Griekenland te voorkomen, maar dan moet de Griekse premier Alexis Tsipras na vijf maanden aarzelen nu echt met realistische en concrete stappen naar voor komen.

Wat willen EU en IMF van Griekenland?

Veel is er nog niet bekend over de hervormingen die premier Tsipras nu voorstelt, maar die zouden min of meer het volgende omvatten:

  • hervormingen in pensioenstelsel en beperking van vervroegd pensioen
  • hogere belastingen en btw (23% op restaurants en 13% voor hotels), afschaffing van gunstige tarieven voor toerisme en afgelegen eilanden tegen einde 2016
  • economische liberalisering
  • primair begrotingsoverschot (zonder aflossing schulden) van 1% dit jaar en 2% volgend jaar
  • bedrijfsbelasting dit jaar nog opgetrokken; onder meer hogere belastingen op rederijen

Het Griekse parlement zou vrijdag al stemmen over enkele van die maatregelen. Dat kan meteen leiden tot een scheuring in Syriza, de ultralinkse partij van premier Tsipras.

De ervaringen van de voorbije vijf maanden zetten aan tot scepticisme, maar toch zijn er een aantal tekenen die zouden kunnen wijzen op een kentering in positieve zin.

Zo zou wat over Athene vannacht op tafel wil leggen, al een beetje gecommuniceerd zijn met Europese ministers zoals de Franse minister van Financiën Michel Sapin. Daaruit zou blijken dat de Griekse voorstellen nu wel min of meer zouden voldoen aan eisen die de EU, de ECB en het IMF al die tijd gesteld hebben.

Ten tweede: premier Tsipras heeft de voorbije dagen overleg gepleegd over zijn plannen met de Griekse oppositiepartijen. Dan kan erg belangrijk zijn, want wellicht zal de ultralinkse vleugel van Syriza, de partij van premier Tsipras, elk compromis afschieten en zal de regering dus een wisselmeerderheid met andere partijen nodig hebben.

En bovendien lijkt nu plots een gedeeltelijke kwijtschelding van schulden of ten minste het verschuiven daarvan op lange termijn een bespreekbare optie voor het Internationaal Muntfonds, maar ook voor een aantal Europese regeringen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat Athene vannacht met echte hervormingsvoorstellen komt  aanzetten.

© European Union 2015 - EP

EU-voorzitter Tusk wil uit de impasse

Donald Tusk, op bezoek in Luxemburg, hoopt dat die voorstellen op tijd zullen worden ingediend en dat ze "concreet en realistisch" zijn.

Bij een positieve analyse verwacht Tusk parallelle, geloofwaardige voorstellen van de schuldeisers in verband met de houdbaarheid van de Griekse schulden. Als dat niet het geval is, zei Tusk, "zullen we blijven vastzitten in dezelfde lethargische dans als de voorbije vijf maanden". Beide partijen, dus zowel de Grieken als hun schuldeisers, moeten de nodige goede wil en morele verantwoordelijkheid aan de dag leggen, besloot Tusk.

Agenda voor "Hell of Hellas"?

  • Tegen middernacht moest de Griekse premier Alexis Tsipras zijn voorstellen per brief sturen naar Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep. Dat is op tijd gebeurd, Dijsselbloem heeft de brief meteen overgemaakt aan de drie instellingen; dat zijn de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds.
  • Experten van die instellingen zullen nu de Griekse voorstellen nog bestuderen en een advies uitbrengen. Vrijdag is er dan nog ruimte voor overleg of verduidelijking
  • Zaterdag zullen de plannen en de adviezen om 13 uur worden besproken door de ministers van Financiën van de eurozone; op tafel ligt dan ook een voorstel tot interimfinanciering om Griekenland om een implosie van de banken en de economie tot volgende week te vermijden
  • Zondag is er dan een EU-top van de staatshoofden en regeringsleiders, waar wellicht de gordiaanse knoop doorgehakt wordt; als er geen akkoord is, zal die top zich buigen over maatregelen om de impact van een Grieks bankroet op andere landen te beperken
  • Zondag bekijkt de ECB ook of de noodlijnen voor de Griekse banken verhoogd moeten worden

 Als er een akkoord is, zal onder meer het Duitse parlement volgende week al dan niet de goedkeuring moeten geven aan een akkoord voor nieuwe steun voor Griekenland, het Griekse parlement zou in het weekend al een aantal maatregelen goedkeuren.