Bijna 6.000 nieuwe plaatsen voor leerlingen in basisonderwijs

Er komen bijna 6.000 nieuwe plaatsen voor leerlingen bij in het basisonderwijs. De Vlaamse regering heeft een aantal bouwprojecten uitgekozen die extra capaciteit bieden waar nu een groot plaatsgebrek is.

In totaal krijgen 49 scholen alles samen 36 miljoen euro om uit te breiden. "Het zijn stuk voor stuk projecten waar heel snel extra capaciteit voor gerealiseerd zou moeten kunnen worden", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Er is ook een lange procedure doorlopen. De middelen zijn toegekend aan steden waarvan we weten dat de noden het grootst zijn, er dus een acuut tekort aan plaatsen is. Nu is de selectie gemaakt van projecten, scholen die de kansen zullen krijgen om heel snel te bouwen."

De nieuwe plaatsen in de klassen komen in Antwerpen, Asse, Denderleeuw, Gent, Grimbergen, Halle, Leuven, Mechelen, Roeselare, Sint-Niklaas, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Vlaamse regering geeft daarnaast ook huursubsidies aan een aantal scholen, daardoor komen er in het basisonderwijs nog eens 1.500 tijdelijke plaatsen bij.