Bol.com breidt uit, maar laat België links liggen

Internetwinkel bol.com start begin 2016 met de bouw van een nieuw logistiek centrum in Waalwijk, op een halfuur rijden van de Belgische grens. Het verdeelcentrum, dat in 2017 zijn deuren zal openen, zal in de toekomst zo'n duizend banen opleveren in Waalwijk en omgeving.

Het nieuwe logistieke centrum wordt gebouwd op het bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk. Bij de opening zal het circa 50.000 vierkante meter grondoppervlakte hebben, wat te vergelijken is met zeven voetbalvelden. De distributie van Bol.com, net als Albert Heijn een dochteronderneming van Ahold, wordt op dit moment al vanuit Waalwijk geregeld, door het beursgenoteerde Docdata.

Het huidige centrum, waar op een gemiddelde dag al 400 mensen werken, was te klein geworden. Bol.com levert vanuit Waalwijk ook aan klanten in België. In ons land heeft de internetwinkel enkel afhaalpunten, maar geen distributiecentra.

België loopt achter

Een logistiek centrum openen in België zou volgens een woordvoerster van Bol.com "niet efficiënt" geweest zijn. "We kiezen voor Nederland omdat we een Nederlandse organisatie zijn en omdat we onze klanten net zo goed kunnen bedienen van hieruit."

België loopt achter op vlak van e-commerce. De federale regering wil daarom snel nieuwe regels rond nachtarbeid en enkele andere belemmeringen. De sociale partners krijgen tot eind dit jaar om daarover zelf afspraken te maken.

In piekperiodes zouden er uiteindelijk dagelijks meer dan 1.000 mensen in het nieuwe distributiecentrum kunnen werken. Schepen Ronald Bakker van Waalwijk zegt in een persbericht dat de gemeente er alles aan zal doen om de banen in te vullen met werkzoekenden uit Waalwijk en omgeving. Maar de woordvoerster van Bol.com zegt dat Belgen zeker ook welkom zijn.