Caermersklooster toont "Kamagurka. In 't echt!"

In het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent is deze zomer een overzichtstentoonstelling te zien van schilderijen die Kamagurka de afgelopen jaren uit zijn penseel toverde. Kamagurka zelf noemt het werk een dwarsdoorsnede van alles waar hij als creatieve duizendpoot mee bezig is.
Archieffoto

Voor Kamagurka kan alles dienen als inspiratie voor zijn schilderijen, tekeningen en sculpturen: van kunststromingen en klassieke schilderijen, over iconen uit de popcultuur, tot zelfs dakramen, een spiegelei of zijn eigen vroeger werk. "Het is allemaal vrolijk werk, omdat ik zelf een tamelijk vrolijk mens ben", vertelde Kamagurka tijdens de opening van zijn tentoonstelling.

Het schilderen neemt momenteel het meeste van zijn tijd in beslag. "Ik kreeg in 2002 een schop onder mijn kont van de directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam om drie zalen te vullen, in 2006 kwam Beaufort en in 2007 zei Marc Coucke: doe het."

Maar schilderen ziet Kamagurka niet als een opgave. "Ik vind het zelfs erg als ik een dag niet kan schilderen, het blijft me boeien omdat het een terrein is waar ik me nog niet heel lang op begeef. Het is ook een middeleeuwse bezigheid: met olieverf, een borstel en doek stelt het je buiten alles."

De tentoonstelling verrast in veelzijdigheid. Er wordt onder meer werk getoond uit de reeksen "Mouches Volantes", geïnspireerd door gelijknamige vlekjes voor de ogen, maar ook de kubistische Small Heroes en de surrealistische Lazy Landscapes.

"Ik had goesting om ouderwetse landschappen te schilderen, maar tegenwoordig kan dat niet meer zonder dat je uitgelachen wordt", zegt hij daarover. Omdat de provincie uit de Gouvernementstraat verhuist, maakt Kamagurka overigens een "orerend landschap" van de raadszaal, wat de twee samenbracht voor de overzichtstentoonstelling.

Verder is ook werk met spiegeleieren te zien, waaronder de Spiegeleikruistocht, naast enkele sculpturen, tekeningen op papier en cartoons. "Kamagurka. In 't echt!" is van 10 juli tot en met 13 september te bezoeken in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster.