Canadese natives willen officiële erkenning van inheemse talen

De meer dan zestig talen van de Canadese First Nations, of inheemse volkeren, moeten officieel erkend worden, net zoals het Engels en het Frans. Dat heeft de indianenleider Perry Bellegarde gezegd in een interview.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

De autochtonen vertegenwoordigen met zo'n 1,4 miljoen mensen 4,3 procent van de Canadese bevolking, maar hun talen worden door de federale overheid niet erkend. Volgens een telling in 2011 zijn er in Canada meer dan zestig inheemse talen, verspreid over 12 grote taalfamilies.

Sommige inheemse dialecten worden tegenwoordig nog slechts door een handvol ouderen gesproken en dreigen binnen vijf à zeven jaar samen met hen te verdwijnen, waarschuwde Bellegarde in een interview aan de krant Globe and Mail. "De (autochtone) talen werden in Canada uitgeroeid" door het verplichte onderwijs in het Frans of Engels, aldus de indianenleider. "Onze talen zouden beschouwd moeten worden als nationaal erfgoed", luidde het voorts.

De Raad voor de First Nations heeft in de marge van haar congres in Montréal deze week aan de federale overheid en de oppositie gevraagd om geld vrij te maken voor het behoud van de talen die door de eerste inwoners van Canada worden gesproken. Dat geld zou bijvoorbeeld aangewend kunnen worden voor de oprichting van een instituut voor inheemse talen en voor het organiseren van taalprogramma's voor inheemse jongeren, besloot Bellegarde.