Chaos in Londense verkeer door metrostaking

De Londense pendelaars moeten vandaag stalen zenuwen hebben, want door een 24 urenstaking bij de metro verloopt het verkeer elders in de stad vrij chaotisch. Lange rijen aan de busstations, overvolle trottoirs, en drukke fietspaden zijn het gevolg. Afgesprongen onderhandelingen over nachtwerk liggen mee aan de basis van de staking.
Door de metrostaking zitten de bussen overvol.

Volgens het Londense openbaarvervoerbedrijf Transport for London zal er vandaag geen enkele metro rijden. Alle lijnen zijn stilgevallen.

De 24 urenstaking is gisteravond om 18.30 uur plaatselijke tijd gestart door drie vakbonden. Om 21.30 uur begon een vierde vakbond aan zijn eigen 24 urenstaking.

De bonden staken omdat de onderhandelingen over een nachtdienst in het weekend zijn afgesprongen. De vier bonden, RMT, Unite, TSSA en Aslef, die samen zo'n 20.000 personeelsleden vertegenwoordigen, eisen meer loon.

De staking heeft grote gevolgen voor het verkeer in de hoofdstad. Zo stonden er lange mensenrijen aan de busstations en waren de trottoirs en voetpaden veel drukker dan anders. Ook de invalswegen naar de stad zitten vast.

De taxibedrijven kregen veel meer boekingen dan anders, een stijging van 500 procent ten opzichte van normale werkdagen. Zelfs meer dan dubbel zoveel als op oudejaarsavond. Anderen zochten hun heil in minder voor de hand liggende alternatieven, zoals een boottochtje op de Theems.

Normaal nemen dagelijks zo'n 4 miljoen mensen de metro. Tijdens de piekuren rijden dan meer dan 500 metrostellen rond. De Londenaars werd opgeroepen om zich met de fiets te verplaatsen. Er worden ook 200 extra bussen ingelegd.

"Onaanvaardbaar"

Het is de grootste staking bij de Londense metro sinds 2002. De Britse premier David Cameron noemde de staking "onaanvaardbaar en niet te rechtvaardigen". "Dit zal gezinnen treffen, arbeiders en ondernemingen in de hele hoofdstad." Volgens de Londense burgemeester Boris Johnson gaat het om een "politieke staking".