Colombiaanse guerrillero's leggen wapens (nog eens) neer

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft een nieuwe unilaterale wapenstilstand afgekondigd. De rebellen hopen dat die op termijn tot een bilaterale wapenstilstand kan leiden tussen hen en de overheid. De vredesgesprekken in het land zitten intussen danig in het slop.
AP2014

Iván Márquez (foto bovenaan), de belangrijkste onderhandelaar van de FARC bij de vredesgesprekken, kondigde gisteren aan dat op 20 juli een nieuwe unilaterale wapenstilstand in zou gaan. De guerrillabeweging hoopt dat de overheid haar voorbeeld zal volgen.

De FARC deed dat ook al in december vorig jaar, maar de regering weigerde daarin mee te gaan. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos vreesde dat de rebellen daarvan gebruik zouden maken om zich te hergroeperen en te herbewapenen.

Begin dit jaar kondigde de regering wel aan tijdelijk geen luchtaanvallen meer uit te voeren op kampen van de rebellen, maar in april werden die hervat nadat 11 soldaten in een hinderlaag werden gedood. Sindsdien is het wederzijds geweld erg geëscaleerd, met tientallen doden tot gevolg. De FARC maakte eind mei uiteindelijk een einde aan de wapenstilstand.

"Meer nodig"

Ook nu lijkt de overheid niet van plan om een bilaterale wapenstilstand af te kondigen. "We appreciëren het gebaar, maar er is meer nodig, vooral harde verbintenissen om de onderhandelingen in een hogere versnelling te brengen", reageerde president Santos op Twitter.

Als voorwaarde voor een bilaterale wapenstilstand stelt de regering onder meer dat de verantwoordelijken voor de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid van de FARC een tijdlang in de cel zouden moeten zitten.

Muurvast

De vredesgesprekken tussen rebellen en overheid vinden plaats in Havana, in Cuba. Ze zijn al sinds 2012 aan de gang, maar lijken meer dan ooit in het slop te zitten.

"We moeten eerlijk zijn en de Colombianen duidelijk maken dat het vredesproces er sinds het begin van de gesprekken nog nooit zo slecht aan toe geweest is", zei Humbarto De la Calle, de hoofdonderhandelaar van de regering, in een recent interview dat eerder deze week door de regering werd vrijgegeven.

De la Calle had ook een boodschap voor de rebellen: "Ik zeg de FARC duidelijk: het kan afgelopen zijn, het is goed mogelijk dat we elkaar op een dag niet meer aan de tafel in Havana zien."

Sceptisch

Volgens De la Calle is de Colombiaanse bevolking sceptischer dan ooit over de onderhandelingen, verwijzend naar een opiniepeiling eind juni. "Het geduld van de Colombianen raakt op." Toch blijft hij geloven in een akkoord, "want we zitten in de laatste rechte lijn van de fundamentele thema's".

De gesprekken zijn in zes grote thema's verdeeld, waaronder landhervorming en de transformatie van de FARC van rebellenbeweging in politieke beweging/partij. Over drie van de zes hoofdthema's is er naar verluidt al een akkoord, maar er is pas een echt akkoord als er over alle thema's een akkoord is.

De oorlog in Colombia is het langstlopende interne conflict ter wereld. In de voorbije halve eeuw vielen naar schatting meer dan 220.000 doden.