Compensatiemaatregelen voor kilometerheffing op vrachtwagens

De Waalse regering heeft 23 miljoen euro vrijgemaakt voor een reeks maatregelen die de impact van de kilometerheffing voor vrachtwagens moet compenseren voor de Waalse transporteurs.

Het aangekondigde bedrag komt overeen met ruim tien procent van de verwachte inkomsten uit de kilometerheffing, die geschat worden op 200 tot 220 miljoen euro.

"De eerste compensatie", aldus minister van Begroting Christophe Lacroix (PS), "is uiteraard het feit dat de inkomsten van de heffing gebruikt zullen worden voor het onderhoud van het wegennet". Iets wat bovenop de aangekondigde 23 miljoen euro komt.

Sommige sectoren worden echter zwaarder getroffen dan andere door de heffing. Om die impact te temperen, wordt onder meer de verkeerstaks op nul gezet voor vrachtwagens van 3,5 tot 12 ton en tot het Europese minimum teruggebracht voor de vrachtwagens boven 12 ton. Er komt ook financiële steun voor de aankoop van minder vervuilende vrachtwagens.

Verlaging gemeentelijke taksen voor transporteurs

Specifiek voor de landbouw- en voedingssector voorziet de Waalse regering dan weer steun voor systemen die zoveel mogelijk aarde tussen de oogst uit halen, om zo de te transporteren massa te optimaliseren. En Wallonië springt bij voor de verlaging van de gemeentelijke taksen voor transporteurs.

Tot slot wordt de maximale toegelaten massa voor vrachtwagens opgetrokken van 44 naar 48 ton, wordt nagedacht over het gebruik van supertrucks en worden de regels voor de technische controle wat versoepeld door de geldigheid van een geweigerde groene kaart te verlengen van zes maanden naar een jaar.