Familie van in Verviers doodgeschoten man dient een klacht in

De familie van een van de twee mannen die in januari in Verviers werden doodgeschoten tijdens een anti-terreuractie, heeft een klacht ingediend. Ze heeft zich bij de onderzoeksrechter burgerlijke partij gesteld wegens doodslag. De familie wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de interventie in de woning in Verviers. Bij de politie-inval op 15 januari werden twee teruggekeerde Syriëstrijders doodgeschoten, een derde man raakte zwaargewond.

De advocate van de familie van de 26-jarige Sofiane Amghar heeft zich burgerlijke partij gesteld en vraagt een hele reeks onderzoeksdaden, waarbij ze verwijst naar een aantal verdachte omstandigheden in verband met de dood van de Syriëstrijders. Het nieuws staat in de krant La Dernière Heure.

"Het zijn bescheiden mensen die enkel willen begrijpen wat er gebeurd is", zegt de advocate over de familie. "Ze hebben het gevoel dat ze niet alles weten, en dat men opzettelijk een aantal elementen verborgen houdt voor hen. Ze willen geen vrede nemen met wat men hen verteld heeft: het is een terrorist, en dus is het normaal dat hij dood is. De familie is niet op zoek naar sensatie, maar het blijft een feit dat er een reeks zeer verontrustende omstandigheden bestaan die aanleiding geven tot een reeks vragen. En de autoriteiten lijken op zijn minst terughoudend om daarop een antwoord te geven."

In verband met de zaak lopen al twee onderzoeken. Er is enerzijds het onderzoek naar de "terroristische cel van Verviers", dat gevoerd wordt door het federaal parket en een Brusselse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme, anderzijds wordt er altijd een onderzoek geopend wanneer er een dode valt bij een operatie van de politie, om na te gaan of er sprake was van wettelijke zelfverdediging. Dat onderzoek wordt gevoerd door een onderzoeksrechter uit Verviers.

Nu zou er dus nog een derde onderzoek kunnen komen. Mogelijk sluit de familie van Khalid Ben Larbi, de 23-jarige Syriëstrijder die eveneens bij de actie doodgeschoten werd, zich bij de klacht aan. 

De vijf mannen die in de cel zitten in het onderzoek naar de terreurcel zijn voor de raadkamer verschenen en die heeft hun aanhouding nogmaals met een maand verlengd. Dat meldt het federaal parket. Twee andere verdachten werden de voorbije maanden vrijgelaten.