Genderneutrale toiletten bij Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid wil in de toekomst geslachtsneutrale toiletten in haar kantoorgebouwen, zodat transgenders -mannen die zich vrouw voelen of omgekeerd en daarom soms van geslacht veranderen- zich meer comfortabel voelen. Dat antwoordde Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) op een parlementaire vraag van Piet De Bruyn (N-VA).

"Voor transgenders betekenen die toiletten een meerwaarde in hun proces van verandering én in hun welbevinden op de werkvloer", luidt het in Het Nieuwsblad.

çavaria, de belangenvereniging van holebi's en transgenders, juicht het initiatief toe. "Zo kunnen we situaties vermijden waarbij bijvoorbeeld een transgender in zijn veranderingsproces -die er misschien nog niet helemaal als man of vrouw uitziet- in een mannen- of vrouwentoilet de deur wordt gewezen door de andere aanwezigen."

Aan de deur van de toiletten zou een speciaal logo komen dat aangeeft dat het toilet door iedereen kan gebruikt worden. Hoe dat logo er precies zal uitzien is nog niet bekend.

"Te gek voor woorden"

Niet iedereen heeft positieve commentaar bij het initiatief van minister Homans. "Te gek voor woorden", zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een persbericht. "Het lijkt wel een late 1 aprilgrap. Het is onverantwoord dat de regering in deze budgettair krappe tijden geldt besteedt aan dergelijke fratsen."

Ook op Twitter krijgt minister Homans opmerkingen over het plan. "Kleine maar noodzakelijke maatregel in streven naar genderneutrale overheid. Spijtig van karikatuur", reageert ze.

Meest gelezen