Gentse en Brusselse architecten toveren Beurs om tot biertempel

Architectenbureaus Robbrecht en Daem uit Gent en Baneton Garrino uit Brussel zijn door de stad Brussel uitgekozen om het Brusselse Beursgebouw om te toveren tot een ervaringscentrum voor bier. De nieuwe toeristische attractie wordt normaal gezien eind 2018 ingehuldigd en zal jaarlijks zowat 300.000 bezoekers aantrekken.

De stad noemde het project dat werd weerhouden "een museumontwerp en scenografie die in perfecte harmonie zijn met de waarde van het gebouw en het openstellen van het Beurspaleis naar het publiek".

Een van de grootste uitdagingen waarmee de architecten en scenografen geconfronteerd werden, is om het volledige publiek, en niet enkel de bezoekers van het centrum, door het gebouw te kunnen laten wandelen. Zo zullen de bezoekers van de ene kant naar de andere kant van het gebouw kunnen wandelen en zullen er vier ingangen komen in het gebouw.

Het museum, dat nog geen officiële naam heeft, zal geconcentreerd zijn rond de grote zaal en zal bestaan uit een onthaalruimte, ervaringsruimtes rond Belgisch bier, een archeologische site met overblijfselen van het klooster van de Récollets, een seminariecentrum, een winkel en een panoramisch terras van 800 vierkante meter op het dak van het gebouw.

Het kostenplaatje bedraagt 25 miljoen euro. Partners in het project zijn de stad Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Federatie van Belgische Bierbrouwers.