Gestolen bronzen beeld van Rodin na 24 jaar terecht

Een zeldzaam beeld van de Franse kunstenaar Auguste Rodin is na 24 jaar teruggevonden, nadat het in 1991 gestolen was bij een grote kunstroof in Californië. Bij een veilinghuis in New York kwam het bronzen beeld boven water. Het kunstwerk "Jong meisje met slang" heeft een geschatte waarde van 100.000 dollar.

In 1991 vond er een grote kunstroof plaats in een villa in Beverly Hills. De vrouw die er woonde, was een kunstverzamelaar en was toen een paar weken met vakantie.

Omkoping

De diefstal werd vergemakkelijkt met behulp van de conciërge. Hij zou gedurende de vakantie op de villa letten. Jammer genoeg had de man de gewoonte om in het openbaar op te scheppen over de rijkdom van zijn werkgeefster. De dieven vingen het gebluf van de conciërge op en boden de man 5.000 dollar aan in ruil voor een kopie van de sleutel van de villa.

De dieven gingen met nog meer waardevolle kunstwerken van Rodin aan de haal. Een belangrijke vroege schets van Rodins meest beroemde werk "De Kus" en het beeldhouwwerk "De Eeuwige lente" werden gestolen. De waarde van de buit bedroeg op dat moment meer dan één miljoen dollar.

Onopgeloste zaak

De conciërge werd enkele maanden later opgepakt, maar verder bleef de zaak onopgelost. Totdat het bronzen beeld plots opdook bij Christie's, een veilinghuis in New York.

De vrouw uit Beverly Hills heeft haar zeldzame kunstwerk van Rodin intussen terug, nadat het New Yorkse veilinghuis het kunstwerk als "gestolen" erkend had. Ze is intussen meer dan 80 jaar oud, maar ze herinnert zich de diefstal nog levendig: "Het huis zag eruit alsof het was getroffen door een aardbeving", getuigt ze.

Mysterie

Wat er in al die jaren met Rodins "Jong meisje met slang" gebeurd is, blijft een raadsel. De andere gestolen kunstwerken zijn nog steeds spoorloos.

"Jong meisje met slang" zal dit jaar alsnog worden aangeboden voor verkoop als onderdeel van een overeenkomst tussen het slachtoffer en haar verzekeringsmaatschappij.