South Carolina stemt vlag Geconfedereerde Staten weg

De vlag van de Geconfedereerde Staten vlak voor het parlementsgebouw van de Amerikaanse staat South Carolina is geen lang leven meer beschoren. Zowel de Senaat (eerder deze week) als het Huis van Afgevaardigden (gisteren) heeft een wet goedgekeurd die de omstreden vlag van het terrein moet bannen. Sinds de schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston staat de vlag meer dan ooit ter discussie.

De gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, vond het eind juni hoog tijd om de vlag van voor het parlementsgebouw weg te halen, omdat ze door sommigen met slavernij en racisme wordt geassocieerd. Dat er foto's van de moordenaar van Charleston opgedoken waren waarop hij met de vlag stond te zwaaien, had daar veel mee te maken.

De tijd was er blijkbaar rijp voor, want het parlement van de staat laat er geen gras over groeien. Maandag keurde de Senaat al een wet goed die de vlag van het terrein van het lokale Congres moet bannen, gisteren was het de beurt aan het Huis van Afgevaardigden. 93 parlementsleden stemden voor, 27 tegen.

Aan de stemming ging wel een debat van 13 uur vooraf. De Republikeinen probeerden de goedkeuring van de wet te vertragen door tientallen amendementen in te dienen, maar die werden van tafel geveegd. Sommige Republikeinen vinden dat de vlag - die een deel uitmaakt van de Amerikaanse geschiedenis - door racisten werd gekaapt.

De wet moet nu nog een finale stemming ondergaan en moet ten slotte ondertekend worden door de gouverneur. Dat lijkt een kwestie van enkele dagen te worden. Daarna verdwijnt de vlag voorgoed aan het parlementsgebouw.

Amerikaanse Burgeroorlog

De vlag werd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1860-1865) gebruikt door de Geconfedereerde Staten. In de jaren 60 werd ze bovenop de koepel van het Congres geplaatst. In 2000 werd ze, na fel protest van burgerrechtenactivisten, naar beneden gehaald en kreeg ze bij wijze van compromis een plek voor het gebouw, naast een monument ter herdenking van gesneuvelde Geconfedereerde soldaten (foto bovenaan).

Waar de vlag zal terechtkomen, is nog niet duidelijk. Verschillende politici stelden eerder al voor om de vlag te verhuizen naar de Confederate Relic Room and Military Museum, een museum dat het militaire verleden van de staat in ere houdt en door de staat gefinancierd wordt.