Syrische leger is nu vlakbij de woestijnstad Palmyra

In het centrum van Syrië is het regeringsleger nu genaderd tot op enkele kilometer van Tadmur, beter bekend als Palmyra. Die unieke ruïnestad werd op 21 mei veroverd door de terreurgroep IS en er werd gevreesd dat die de monumenten en beelden in de stad zou vernietigen, zoals eerder in het noorden van Irak.

De voorbije dagen heeft de luchtmacht van president Bashar al-Assad hevige bombardementen uitgevoerd op posities van IS in en rond Palmyra. De meeste inwoners zijn dan ook al weggevlucht voor het geweld.

Het Syrische regeringsleger is intussen opgerukt tot vijf kilometer ten westen van Palmyra. Volgens Damascus kan de stad elk moment opnieuw in handen van het leger vallen. Wel zou er nog hevig gevochten worden met terroristen van IS in de woestijn.

Enkele dagen geleden nog zijn 25 Syrische regeringssoldaten die gevangen genomen waren, in het antieke theater van Palmyra doodgeschoten door IS.

IS heeft ook een video verspreid van twee belangrijke antieke standbeelden die stukgeslagen werden omdat ze niet passen in de extremistische visie van IS. Er werd al langer gevreesd dat de unieke woestijnstad uit de Oudheid -door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed- verwoest zou worden door IS en dat kan natuurlijk nog altijd. Volgens sommige bronnen heeft IS dynamietladingen aangebracht in de historische monumenten, maar daarvan is er geen bevestiging.