Verplichte HIV-test voor verdachte verkrachting

Verdachten van verkrachting zullen in de toekomst verplicht kunnen worden zich op HIV en hepatitis te laten testen. De Kamer heeft daarvoor bijna unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. Enkel Vlaams Belang onthield zich. Bedoeling is slachtoffers snel uit onzekerheid en angst te bevrijden, maar ook om overbodige, dure preventieve behandelingen te vermijden. De verplichting zal ook gelden bij bijt- en prikincidenten.
McPHOTO / Widmann

De parketten noteerden in 2012 ongeveer 12.000 dossiers van aanranding of verkrachting. Naast de morele schade, lopen de slachtoffers in 1 op de 100 gevallen ook het risico op een virale besmetting met HIV of hepatitis.

"Daarom worden deze slachtoffers onmiddellijk preventief behandeld met bijvoorbeeld aidsremmers. Maar deze medicatie kan zware bijwerkingen hebben en jaagt de sociale zekerheid op kosten ten belope van 1.100 euro per maand per patiënt", legt initiatiefneemster Carina Van Cauter (Open VLD) uit. "Bovendien blijven slachtoffers zeer lang in het ongewisse over hun gezondheid gezien het detecteren van een besmetting twee weken tot drie maanden kan duren. En dit alles omdat we vermoedelijke daders niet kunnen opleggen zich op HIV en andere aandoeningen te laten testen."

Het goedgekeurde wetsvoorstel wil die test verplichten voor verdachten. Daarbij is het uitgangspunt dat verdachten vrijwillig meewerken aan een bloedafname. Bij weigering kan de procureur de konings een speekselafname verplichten. "Zo vermijden we het risico op besmetting van de bloedafnemende arts of begeleidend justitie- en politiepersoneel bij weerbarstigheid van de verdachte", aldus Van Cauter. Een speekseltest kan evenwel enkel HIV en niet hepatitis opsporen.

De regering moet in een Koninklijk Besluit vastleggen welke aandoeningen naast HIV en hepatitis kunnen worden getest. Het is niet de bedoeling strafrechtelijke gevolgen aan de analyseresultaten te verbinden. Artsen menen immers dat het moeilijk te bewijzen is of de verdachte de besmetting heeft overgebracht op het slachtoffer.
Er bestaat momenteel overigens al een proefproject in Gent, waar een vermoedelijke dader kan worden gevraagd vrijwillig een bloedtest te laten afnemen. De eerste resultaten van dat project zijn naar verluidt positief en een groot deel van de verdachten zou instemmen met een bloedafname.