"21,5 miljoen slachtoffers van hacking in VS"

Hackers die computergegevens van de Amerikaanse overheidsdiensten hebben gekraakt, zouden informatie van minstens 21,5 miljoen mensen hebben gestolen, bevestigt de regering. De diefstal raakte eerder al bekend, maar het aantal slachtoffers blijkt nu veel groter dan verwacht.
AP2002

De slachtoffers zijn niet alleen werknemers en sollicitanten voor jobs bij de overheid, maar ook partners en kinderen van ambtenaren en onderaannemers. In de meeste gevallen, bij 19,7 miljoen mensen, gaat het om diefstal van persoonlijke gegevens, zoals het socialezekerheidsnummer, eventuele veroordelingen, gezondheidsdetails, financiële gegevens en adressen.

De diefstal raakte in april bekend, toen werd het aantal slachtoffers veel lager geschat. Meteen werd naar China gekeken als mogelijke dader, maar dat ontkende en reageerde verontwaardigd op de beschuldigingen. De zaak was de aanleiding voor een reeks hoorzittingen in het Congres en wijdverspreide kritiek over de kwaliteit van cyberbeveiliging in de VS.

Het onderzoek naar de hackers is nog altijd aan de gang. Men gaat er wel vanuit dat één organisatie achter de gegevensdiefstal zit. Het is niet duidelijk of de gehackte gegevens al werden misbruikt.