"Laatste Griekse voorstellen serieus en geloofwaardig"

Volgens de Franse president François Hollande zijn de hervormingsvoorstellen die de Griekse regering gisteravond heeft voorgesteld "serieus en geloofwaardig". Opvallend is dat ook verschillende andere Europese leiders hun toon tegenover de regering-Tsipras lijken te milderen. Later vandaag buigt het Griekse parlement zich over de voorstellen van Tsipras.

"De Grieken hebben getoond dat het hen menens is om in de eurozone te blijven omdat ze een serieus en geloofwaardig plan hebben." Volgens Hollande moet alles gedaan worden om tot een akkoord met de instellingen te komen waarbij ook respect wordt opgebracht voor de Grieken. De Franse president waarschuwt dat alles nog moet gebeuren.

Later vandaag spreekt het Griekse parlement zich uit over de plannen van Tsipras, en het is niet duidelijk of alle parlementsleden van Syriza wel warm lopen voor een aantal besparingsvoorstellen die hun premier voorstelt. "Als er brede steun voor is in Griekenland geeft dat natuurlijk meer geloofwaardigheid", reageert de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, tevens voorzitter van de eurogroep.

De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekijken de plannen van de Grieken en komen later vandaag vermoedelijk nog met een oordeel. Volgens Dijsselbloem heeft Athene een "uitgebreid stuk tekst" gestuurd, maar de "kwaliteit ervan moet nog echt goed bekeken worden".

Morgen komen de eurolanden bijeen om de toestand te bekijken, en zondag is er een nieuwe top van de staatshoofden en regeringsleiders. Dijsselbloem hoedt zich voor overdreven optimisme. Op de vraag of er weer hoop is, antwoordt hij: "Dat kan ik nog niet zeggen".

Verhofstadt: "Dichter bij behoud in eurozone"

Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, leverde eerder deze week nog een vurige speech af over Griekenland, in het bijzijn van en gericht aan de Griekse premier Tsipras.

Volgens Verhofstadt heeft het nieuwe Griekse plan het land dichter bij een verlengd verblijf in de eurozone gebracht. Hij vindt de nieuwe tekst "meer uitgewerkt en gedetailleerder op bepaalde aspecten" dan eerdere voorstellen uit Athene.

Hij merkt onder andere een "lijst met concrete maatregelen tegen corruptie" op en het feit dat de Grieken komaf willen maken met "privileges" voor de reders en de eilanden. "Het is niet ideaal, en het zal nog steeds moeilijk worden voor de Grieken, maar er is vooruitgang", concludeerde hij op de Franse radiozender Europe 1. Ook uit Malta komen enkele positieve geluiden. De voorstellen worden als "een basis voor onderhandelingen" gezien.

Letland blijft echter voorzichtig en ook uit de partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel blijven sceptische geluiden klinken.  Minister van Financiën Wolfgang Schäuble laat verstaan dat er "zeer weinig" marge blijft om de Griekse schuld te herschikken, een belangrijke eis van de Grieken. "De vergadering van de eurogroep morgen ligt compleet open", laat zijn woordvoerder weten.