"Rusland is een grotere bedreiging dan IS"

Rusland vormt een grotere bedreiging voor de Verenigde Staten dan terreurgroep IS. Dat heeft de Amerikaanse generaal Joseph Dunford verklaard voor een commissie van het Congres.

Dunford is in de running om de nieuwe grote baas van het leger te worden en moest gisteren in een hoorzitting van de bevoegde Amerikaanse Senaatscommissie verschijnen. Tijdens die hoorzitting noemde hij het gedrag van de Russen "ronduit alarmerend".

Hij verwees onder meer naar de nucleaire capaciteit van de Russen en de mogelijkheid die ze hebben om de soevereiniteit van derde landen te schenden. "Ze doen dingen die niet in de lijn liggen van onze nationale belangen."

Dunford verklaarde zich ook voorstander van wapenleveringen aan Oekraïne. "Eerlijk gezegd, zonder dat soort steun zullen ze niet in staat zijn om zich te verdedigen tegen de agressie van Rusland."

"2 = China, 3 = Noord-Korea, 4 = IS"

Op de tweede plaats van grootste bedreigingen zette hij China, gevolgd door Noord-Korea. IS bezet de vierde plaats. "China zien we niet als een vijand, maar ik word betaald om te kijken naar de intenties en capaciteit van anderen. Wanneer ik naar China kijk en naar onze belangen in de Stille Oceaan, dan moet ik het land beschouwen als een zorg voor onze veiligheid, niet zozeer als een directe bedreiging", klonk het.

Over de strijd tegen IS bevestigde Dunford zijn vertrouwen in de huidige strategie van de Amerikaanse regering, met name het opleiden van Iraakse en Syrische troepen.

Dunford was eerder actief in Afghanistan en leidt momenteel de Amerikaanse marine. Hij zou legerbaas Martin Dempsey op 1 oktober kunnen opvolgen, maar daarvoor moet de Senaat nog het licht op groen zetten.