"Toeristen weghouden uit Tunesië is net wat terroristen willen"

Dat Londen Britse toeristen heeft opgeroepen Tunesië te verlaten na de dodelijke terreuraanslag, valt in Tunesië niet in goede aarde. "De toeristische sector schade berokkenen, is wat de terroristen willen", hekelt Tunis. Premier Habib Essid wil zijn Britse ambtgenoot David Cameron uitleggen hoe Tunesië Britse burgers beschermt, na de schietpartij in Sousse waarbij 38 doden vielen, onder hen 30 Britten en een Belgische vrouw. Intussen roept ook Denemarken Deense onderdanen in Tunesië op het land te verlaten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond riep gisteravond alle Britse toeristen op Tunesië zo snel mogelijk te verlaten, "omdat een nieuwe terroristische aanval heel waarschijnlijk is". Volgens Britse media zullen de komende dagen ongeveer 3.000 Britse burgers het land dan ook verlaten.

Tunis vreest dat de oproep van de Britse minister ook andere landen ertoe zal aanzetten dezelfde oproep te lanceren. "En door toeristen op te roepen niet naar ons land te reizen wordt het toerisme schade berokkend en zullen veel mensen zonder werk komen te zitten", argumenteert Nabil Ammar, de Tunesische ambassadeur in Londen, bij de Britse openbare omroep BBC. "Maar wie Tunesië wil verlaten, kan op onze hulp rekenen. Wie wil blijven, zullen we beschermen." 

Ook Denemarken roept Deense onderdanen in Tunesië op het land te verlaten. Dat heeft hert Deense ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

De Franse regering lijkt voorlopig niet van plan om de raadgevingen voor Franse toeristen in Tunesië aan te passen. De woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoonde dat het huidige reisadvies het terreurrisico in Tunesië al aanstipt. Franse burgers moeten waakzaam zijn. Verschillende gebieden, aan de grens met Algerije en Libië, worden zo afgeraden.

Berlijn gaf nog geen algemene reiswaarschuwing voor Tunesië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt wel af naar bijvoorbeeld het bergachtige gebied nabij de Algerijnse grens en de Tunesische woestijn te reizen.

Buitenlandse Zaken in België raad momenteel wel alle reizen naar Tunesië af.

Verenigde Naies slaken noodkreet

Deskundigen van de Verenigde Naties roepen op de stroom Tunesische jongeren tegen te houden die zich bij jihadisten in het buitenland aansluiten. Ze schatten hun aantal in Syrië en Libië op meer dan 5.500. Er is sprake van 4.000 Tunesiërs in Syrië, 1.000 à 1.500 in Libië, 200 in Irak, 60 in Mali en 50 in Jemen.

"Het aantal Tunesische strijders is een van de hoogste van de buitenlanders die naar de conflicten in Syrië en Irak trekken", zegt de VN-werkgroep over het gebruik van huurlingen leidt.