Australië zet zich schrap voor ergste koudegolf in 15 jaar

Het zuidoosten van Australië gaat het koudste weekend in jaren tegemoet. Dat zegt het Australische Bureau of Meteorology. In de deelstaten New South Wales, Tasmanië en Victoria kunnen de temperaturen tot het vriespunt dalen en zullen bakken sneeuw uit de lucht vallen.
AP2003
Ligt Melbourne na het weekend onder een sneeuwtapijt?

Europa bekomt nog volop van de hittegolf van vorige weekend, maar Australië (waar het winter is) heeft momenteel andere katten te geselen. Het land down under zet zich schrap voor wat het koudste weekend in vijftien jaar wordt.

Koud is evenwel relatief. Het Bureau of Meteorology waarschuwt dat de temperaturen in de deelstaten Tasmanië, Victoria en New South Wales wel eens tot het nulpunt kunnen zakken. Mogelijk gaat het kwik zelfs onder de nul graden Celsius.

Het koude weer gaat met een dik pak sneeuw gepaard. In de skigebieden valt dertig tot zeventig centimeter sneeuw. Mogelijk reikt de sneeuw tot in Queensland, de deelstaat in het noordoosten van het land.

Een lagedrukgebied afkomstig van de kusten voor Antarctica is verantwoordelijk voor de koudegolf. Volgens het Bureau of Meteorology is het geleden van mei 2000 dat Australië met dit type weer te maken kreeg. De autoriteiten waarschuwen iedereen die activiteiten buitenshuis plant, waakzaam te zijn en het weerbericht op te volgen.