Bel-20 viert al Grieks feest

De Europese beurzen gingen opgewekt het weekend in. In Brussel steeg de Bel-20-index met 2,38 procent tot 3.674,60 punten. Negentien van de twintig aandelen in de graadmeter boekten een winst van meer dan 1 procent. De kans bestaat dat er dit weekend een akkoord komt over de Griekse staatsschuld. Bovendien zaten ook de Chinese beurzen weer in de lift.
AP2013

De grootste winst bij de indexwaarden was voor Proximus, dat 4,54 procent klom tot 32,82 euro. De telecomgroep start met de uitrol van een draadloos netwerk dat toelaat om toestellen die voorzien zijn van sensoren, vanop lange afstand te sturen, te controleren of uit te lezen. Voor het einde van het jaar moet het beschikbaar zijn in de grootste steden in België en Luxemburg.

GBL en GDF Suez zaten eveneens in de kopgroep. De holding werd 3,36 procent meer waard bij een slotkoers van 74,79 euro, de nutstitel ging er 3,11 procent op vooruit tot 17,25 euro.

AB InBev verdapperde 2,72 procent tot 113,35 euro. De brouwerijgroep haalt 565 miljoen dollar op via de uitgifte van een obligatielening op 30 jaar met een coupon van 4,60 procent. De afsluiting wordt verwacht tegen 23 juli.

De euforie werd trouwens breed gedragen. Met een winst van 0,73 procent bij een slotkoers van 47,75 euro was Telenet de enige waarde die niet minstens 1 procent steeg.

Op de brede markt was Kinepolis aan het feest met een bonus van 8,43 procent bij een slotkoers van 38,64 euro. De bioscoopgroep neemt zijn branchegenoot Utopolis over. Bij die transactie zijn dertien bioscopen betrokken. Alle samen ontvingen ze vorig jaar 3,4 miljoen bezoekers, wat hen een omzet van 41 miljoen euro opleverde. Voor de vier Utopolis-vestigingen in België moet Kinepolis wel de goedkeuring van de Mededingingsautoriteit krijgen.

TiGenix schoot 6,18 procent hoger tot 0,74 euro. Van de biotechtitel werden meer dan 1 miljoen aandelen verhandeld.

Celyad klom 5,16 procent tot 46,90 euro. Bestuurder Serge Goblet kocht recentelijk voor 457.320 euro aan aandelen van het vroegere Cardio3 BioSciences bij. Aedifica ging er 3,06 procent op vooruit tot 51,16 euro. De vastgoedinvesteerder kocht Senior Flandria, een verzorgingcomplex met 108 kamers nabij het centrum Brugge. Het betaalde er bijna 10 miljoen euro voor. De investering levert een huurrendement van 6 procent op.

Immobel woog bij de slotbel 2,77 procent zwaarder bij een notering van 49,49 euro. De vastgoedinvesteerder nam in een partnerschap deel aan de aankoop van twee gronden in het Groothertogdom Luxemburg, waarop hij nieuwe projecten kan ontwikkelen.

Exmar beperkte de winst tot 1,29 procent bij een slotkoers van 10,11 euro. Financieel directeur Miguel de Potter verkocht voor 201.000 euro aan aandelen van het bedrijf.

Veel verliezers waren er niet. Connect voerde het groepje aan met een malus van 5,62 procent tot 1,18 euro.