Bourgeois trekt voluit de communautaire kaart

Tijdens zijn 11-julitoespraak in Kortrijk heeft minister-president Geert Bourgeois zich van zijn meest nationalistische kant laten zien. Hij claimt het buitenland als Vlaamse bevoegdheid én suggereerde dat er in 2019 een nieuwe ronde in de staatshervorming komt.

Kortrijk is een plek die vorige minister-presidenten al inspireerde om forse speeches af te steken, en ook Bourgeois trok voluit de Vlaams-nationale kaart. Zeker over het buitenlandse beleid had hij welomlijnde verlangens.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Binnenkort, zei Bourgeois, “hebben we een volwaardig ministerie van Buitenlandse Zaken.” Hij wil almaar zwaarder wegen in de gesprekken met de internationale instellingen en met Europa en om dat te versterken, “moeten de samenwerkingsakkoorden tussen het federale niveau en de deelstaten zo snel mogelijk worden aangepast.”

Zeker Buitenlandse handel, vindt de minister-president, is een Vlaamse bevoegdheid. Zoals bekend waren daar in het verleden wat relletjes over tussen het Vlaamse en het Belgische niveau. “Federaal heeft daarin enkel een ondersteunende rol. Mijn regering zal niet dulden dat de klok wordt teruggedraaid en dat het federale niveau Vlaamse bevoegdheden usurpeert.”

Voorts ging hij nog door op heikele communautaire thema’s als de benoeming van de burgemeesters in de rand, die hij nooit zal aanvaarden, het minderhedenverdrag, dat hij evenmin zal aanvaarden, een Vlaams subsidiebeleid in diezelfde rand, de actieve taalpromotie in Brussel of pleitte hij voor taalzuiverheid.

Ook voor de VRT. “Onze taal is het Standaardnederlands, de frisse taal van Thé Lau en Drs P,  Willem Elsschot en Tom Lanoye, en niet een tussentaaltje, helaas zo vaak op onze openbare omroep te horen.”

Staatshervorming

Bourgeois doet zijn uitspraken net op een ogenblik dat N-VA de kritiek krijgt dat haar communautaire profiel verwaterd is. Wat uiteraard te maken heeft met haar deelname aan de federale regering, die een louter socio-economische agenda heeft.

Maar in 2019 – het einde van de huidige legislatuur – zou daar verandering in kunnen komen, suggereerde Bourgeois, die aangaf dat er dan wél weer communautaire vragen op tafel kunnen belanden. “We weten dat er nu geen staatshervorming mogelijk is. Dat betekent niet dat uw Vlaamse regering stil zit. Deze Vlaamse regering stoomt Vlaanderen klaar voor de uitdagingen die ons in 2019 te wachten staan.”